Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, χίλια χρόνια κοσκινίζει.



Ανδρέας Μελεζιάδης
    Μια φορά και έναν καιρό, σε κάποιο χωριό, ήθελαν να σταματήσουν να αγοράζουν το ψωμί από το διπλανό, και να το φτιάχνουν μόνοι τους. Μαζεύτηκαν λοιπόν όλοι μαζί, και αποφάσισαν το ψωμί από την ίδια μέρα, να το φτιάχνουν δύο συγκεκριμένοι χωρικοί.
    Οι δυό χωρικοί, μόλις τους το είπαν, έφεραν αντιρρήσεις
    -Μα έχουμε και τις δουλειές μας, ποιός θα φροντίσει τα χωράφια μας, ποιος θα τα’ί’σει και θα ποτίσει τα ζώα μας ? Δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς !
    Όμως, ο πρόεδρος και το συμβούλιο του χωριού, ήταν ανένδοτοι.
   -Τέρμα, το αποφασίσαμε και δεν αλλάζει. Εσείς οι δυό θα κάνετε το ψωμί!
   -Μα…
   -Δεν έχει ‘’μα’’ και ‘’ξε-μα’’. Πάει, τέλειωσε! Αρχίζετε από σήμερα, και για το βράδυ και για κάθε βράδυ, χρειαζόμαστε 50 κιλά ψωμί!
    Τι να κάνουν οι δύο χωρικοί, αφού είδαν πως δεν ‘’την γλυτώνουν’’, άρχισαν τις προετοιμασίες.
    -Πρώτα πρέπει να πάρουμε 50 κιλά αλεύρι, να το κοσκινίσουμε. Λέει ο ένας.
    -Μα , αφού δεν βολευόμαστε με το ψωμί του διπλανού χωριού, γιατί να κάνουμε δικό μας ? Εγώ δεν θέλω να ζυμώσω !
    -Και εγώ δεν θέλω. Άσε να αρχίσουμε, και βλέπουμε.
    Πήγαν λοιπόν στην αποθήκη του χωριού, και άρχισαν να κοσκινίζουν το αλεύρι. Όμως, δεν σταμάτησαν στα 50 κιλά, αλλά άρχιζαν πάλι από την αρχή να ξανακοσκινίζουν  το ίδιο αλεύρι  μέχρι το βράδυ.
    Πάει ο πρόεδρος να δεί τι γίνεται, βλέπει μόνο το κοσκινισμένο αλεύρι, δεν βλέπει ψωμί, που θα έπρεπε να είναι έτοιμο, και βάζει τις φωνές.
    -Τι κάνετε εδώ πέρα ? Πού είναι το ψωμί?Τι θα φάμε τώρα?
    -Μα, κοσκινίζουμε το αλεύρι πρώτα! Έχει πολλά μαμούνια!
    -Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, χίλια χρόνια κοσκινίζει! Απάντησε οργισμενος ο πρόεδρος και έφυγε.
    Τελικά, ψωμί δεν έκαναν, και συνέχισαν να το αγοράζουν από το διπλανό χωριό.
     Εδώ κλείνει η παρένθεση, και μπαίνουμε στο κυρίως θέμα μας.
    Πρίν από ένα μήνα ( και περισσότερο) περίπου, η ΕΑΑΣ ανακοίνωσε την απόφαση του ΓΕΣ, σύμφωνα με την οποία το δελτίο εισόδου που εκδίδεται από αυτήν, ( το κίτρινο) για τα μέλη των οικογενειών των ε.α. αξιωματικών, ( αλλά και των ε.ε. ) ισχύει για όλες τις εγκαταστάσεις του Στρατου ( ΚΑΑΥ, Πρατήρια, Λέσχες κτλ )
    Πανηγυρίσαμε, γιατί επεκράτησε το αυτονόητο επιτέλους. Εκφράσαμε όμως, έστω και συγκεκαλυμένους, κάποιους φόβους για την εφαρμογή.
    Ούτε μάγοι να ήμασταν! Τα ‘’παρατράγουδα’’ έχουν αρχίσει !
    Πηγαίνουν μέλη οικογενειών ε.α. αξιωματικών ΄σε κάποιες Λέσχες Αξιωματικών, επιδεικνύοντας το δελτίο της ΕΑΑΣ ( το κίτρινο ) αλλα δεν τους επιτρέπεται η είσοδος, γιατί…. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΔΙΑΤΑΓΉ  από τον προ’ι’στάμενο Σχηματισμό και δεν τους ενημέρωσε κανένας !
    Να ένας ασφαλής τρόπος, για να χάσεις και τα λίγα μαλλιά που σου απόμειναν!
    Ας σοβαρευόμαστε και λιγάκι.
    Η συγκεκριμένη Διαταγή του ΓΕΣ, πήγε σε όλους τους Σχηματισμούς, Λέσχες Αξιωματικών κτλ κτλ. Πώς είναι δυνατόν  ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΑΓΗ, αφού είναι αποδέκτες? Ή μήπως πηγαίνει με τον αραμπά και δεν έφτασε ακόμα ?
    Αυτό όμως, καταλήγει στην ( για μια ακόμα φορά ) ταλαιπωρία των συναδέλφων.
    Ψάχνοντας το θέμα περισσότερο, έμαθα πως κάποιες Λέσχες, περιμένουν την έκδοση σχετικής διαταγής  , από τον προ’ι’στάμενο Σχηματισμό τους! Η διαταγή του ΓΕΣ, δεν τους είναι αρκετή !
    Από την άλλη μεριά, τα αρμόδια γραφεία των Σχηματισμών, που σαφώς πήραν την διαταγή, δεν εξέδωσαν δική τους, ( δικαιολογημένα κατά την γνώμη μου ) θεωρώντας πως η διαταγη του ΓΕΣ καλύπτει την περίπτωση, και είναι αρκετή .
    Αυτά λοιπόν γίνονται, εσκεμμένα ή μη, και η ταλαιπωρία συνεχίζεται. Κάποιος πρέπει ‘’να τραβήξει το αυτάκι’’ σε όλους ετούτους, που συνεχίζουν να κοσκινίζουν γιατί δεν θέλουν να ζυμώσουν.
    Εγώ σας προτείνω, να έχετε μαζί σας ένα αντίγραφο της διαταγής, καλού – κακού, και όταν σας παρουσιάζουν προβλήματα, να την επιδεικνύετε, και  ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙΤΕ σε ένδειξη καλής θελήσεως και συναδελφικής αλληλεγγύης. Αυτά, δεν είναι για τους βλάκες, ούτε για τους τεμπέληδες. Και τέτοιοι, υπάρχουν παντού….

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΘΑ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ… ‘’ΜΕ ΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟΝ’’ !



Ανδρέας Μελεζιάδης
    Έλεγα πως δεν θα σας ταλαιπωρήσω άλλο με αναμνησεις από… ‘’τον καιρό εκείνο’’, αλλά η σύγχρονη ειδησεογραφία μου φέρνει κάποια πράγματα στο μυαλό, αυτόματα.
    Μου ήρθε λοιπόν, ο καιρός που αγοράζαμε τα τσιγάρα με το κομάτι!
    Άνοιξα το βιβλίο στο κεφάλι μου, στο σχετικό κεφάλαιο, και έγραφε τα παρακάτω.
   Ήταν τότε που άρχισα ( δυστυχώς… ) να καπνίζω. Τα πρώτα τσιγάρα, ήταν ΄΄κλεψιμέ’ι’κα’’ από το πακέτο του πατέρα μου. Κάπνιζε τότε ‘DELICE’’ , και φυσικά πάνω από 1 – 2 δεν γινόταν, γιατί θα το καταλάβαινε. Ίσως να καταλάβαινε και τα 1-2.
    Λεφτά, για να αγοράσουμε πακέτο, τότε το 1966, δεν υπήρχαν . Οι ‘’αξιοπρεπείς’’ μάρκες ( ΑΣΣΟΣ ΦΙΛΤΡΟ, ΚΑΡΕΛΙΑ, ΠΑΛΛΑΣ, OLD NAVY, DELICE, IDEAL, ASTOR ) κόστιζαν από 11 μέχρι 16 δραχμές το πακέτο (ASTOR). Και οι ‘’λαθροχερίες’’ δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες. Μην φανταστείτε πολλά πράγματα, 3-4 τσιγάρα την ημέρα, το απόγευμα και το βραδάκι, όταν βγαίναμε για βόλτα.
    Οι περισσότεροι από εμάς του 4ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, συχνάζαμε σε ένα σφαιριστήριο  ( ‘’λούνα πάρκ’’ τα λέγαμε τότε ) γνωστό σε όλη τη Θεσσαλονίκη, τη ‘’ΡΟΚΑΡΙΑ’’, απέναντι ακριβώς από το Διοικητήριο, μετά τα ‘’μάρμαρα’’. Ήταν ημι’υ’πόγειο, κατεβαίναμε 4 σκαλοπάτια.
    Σε ό τι αφορά την ‘’ΡΟΚΑΡΙΑ’’ και τις αναμνήσεις από αυτήν, είναι άλλο θέμα. Σήμερα την μνημονεύω, γιατί από εκεί, πηγαίναμε σε ένα κοντινό περίπτερο, τέρμα Βενιζέλου ψηλά αριστερά, 30 μέτρα από την ‘’ΡΟΚΑΡΙΑ’’ και αγοράζαμε τα τσιγάρα με το κομάτι. Υπήρχανε και χύμα τσιγάρα ακόμη, κάτι ‘’στούκας’’ ( Ματσάγκου, ‘’’Έθνος’’ εκλεκτά, ‘’10ρι κόκκινο’’ κτλ ) τα οποία εμείς δεν τα καταδεχόμασταν, γιατί ήταν άφιλτρα με κακής ποιότητας καπνό (Η κούτα είχε 80 τσιγάρα και έκανε 15 δραχμές.) και απευθυνόταν στις λα’ι’κές μάζες.  Ενώ εμείς…..
    Τέλος πάντων. Ο περιπτεράς άνοιγε πακέτα, και μας τα πουλούσε 50 λεπτά το τσιγάρο. Τα ‘’ακριβά’’ ( ASTOR ) τα έδινε 75 λεπτά. Έτσι, αγοράζαμε 2-3 και ήμασταν εντάξει.
    Εδώ, κλείνω το βιβλίο, για να μην παρασυρθώ και βγώ ‘’εκτός θέματος’’.
    Μα, ποιο είναι το θέμα μας?
    Το θέμα μας, είναι ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ! Βλέπετε, τα χρόνια πέρασαν, και ο πανδαμάτωρ χρόνος έφερε ορατές και αόρατες ( θέματα υγείας ) διαφοροποιήσεις σε όλους μας. Είμαι και εγώ, μέσα σε αυτούς που όλο και κάποιο ή κάποια ‘’χαπάκια’’ παίρνουν, για ‘’αυτό’’ ή ‘’εκείνο’’.
    Από την αρχή της κρίσεως, το 2010, ο χώρος της Υγείας, δέχτηκε μια άνευ προηγουμένου ‘’επιδρομη’’ από σχετικούς και άσχετους, με σκοπό την μείωση του κόστους των πάντων ! Φτάσαμε σε υπερβολές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποια από αυτά που έγιναν δεν έπρεπε να γίνουν.
    Στα φάρμακα, υπάρχει , και πάντα υπήρχε, μία διελκυστίνδα μεταξύ των Φαρμακευτικών εταιρειών και του Υπουργείου Υγείας. Και πότε από εδώ, πότε από εκεί πήγαινε το σχοινί. Τα κέρδη των εταιρειών, ΑΜΥΘΗΤΑ. Δεν νομίζω να αμφιβάλει κανένας. Διαφορετικά, θα μπορούσαν ομάδες μπάσκετ να είναι επι σειρά ετών πρώτες στην Ευρώπη, με πανάκριβους παίκτες, εάν δεν είχαν από πίσω κάποια φαρμακευτική? ( κλείνει η ‘’φωτογραφική’’ αθλητική παρένθεση )
    Ο καυγάς λοιπόν, για τα φάρμακα. Μειώσεις τιμών, αυξήσεις συμμετοχής, ‘’με το κιλό’’ τα γενόσημα και πάει λέγοντας. Μερικά μάλιστα γενόσημα, είναι όχι μόνο ‘’αγνώστου πατρός’’ ( από απίθανα μέρη του κόσμου, κυρίως ασιατικά ) αλλά … και μητρός !
    Βγαίνει λοιπόν, στις αρχές Ιουνίου, καινούριο παραφάγκαλο από τον ΕΟΠΠΥ, ότι ο υπολογισμός των φαρμάκων θα γίνεται πλέον  ’με το χάπι’’ και όχι με το κουτί. (http://roykoymoykoy.blogspot.gr/2016/06/blog-post_59.html)!
    Και έρχονται τώρα, οι…. πάνσοφοι του ΕΟΠΠΥ, να μας πούν τα εξής.
    Εάν για την θεραπεία σου χρειάζεσαι 22 ( λέω τώρα… ) χαπάκια, και το κουτί έχει 30 ( το 95% τόσα έχει ), σου περισσεύουν 8 χαπάκια. Εάν λοιπόν χρειάζεσαι συνεχώς το συγκεκριμένο φάρμακο, σε τρείς μήνες θα σου περισσέψουν 3 Χ 8 = 24 χαπάκια, οπότε τον 4ο μήνα δεν θα σου δώσουμε τίποτα, και θα ‘’την βγάλεις’’ με τα… περισσεύματα ! Πάνσοφο ! Σαν τους εμπνευστές του ! Και όλη αυτή η υπόθεση, θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Σεπτέμβριο φέτος.
    Ένα το κρατούμενο, το παραπάνω.
     Πρίν από 2-3 μέρες, το ( άλλο … πάνσοφο με τους φωστήρες της ‘’τρισηλίου θεότητος’’ ή μήπως ‘’τρισηλιθίου’’? ) Υπουργείο Υγείας εγκρίνει την πώληση κάποιου αριθμού φαρμάκων , από τα σούπερ μάρκετ και άλλα παρεμφερή καταστήματα. Το διαβάσατε.
    Δεύτερο το κρατούμενο  αυτό.
    Και πάμε να κάνουμε κάποιους λογικούς συνειρμούς, που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν, αφού τίποτα πλέον δεν αποτελεί έκπληξη.
    Εάν παραλληλίσουμε τα πακέτα τσιγάρα και τα χύμα, με τα κουτιά φαρμάκων και τα χαπάκια, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα πως θα μπορούσε το Υπουργείο Υγείας να αποφασίσει και να δώσει άδεια σε όλους όσους πλέον πουλάνε φάρμακα ( φαρμακεία, σούπερ μάρκετ κτλ ), να αρχίσουν να πουλάνε ΧΑΠΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΑΤΙ, για όποιον τα χρειάζεται. Η συσκευασία τους βολεύει,  και μπορούν να κοπούν με το ψαλίδι…..
    Υπάρχουν βέβαια και αρκετά φάρμακα που είναι ‘’σιρόπια’’ ή ενέσιμα. Έ, όλο και κάτι θα σκεφτούν και για αυτά…
    Αυτά έμαθα από την ειδησεογραφία, και αυτά μου θύμισαν τον καιρό που αγοράζαμε τα τσιγάρα με το ‘’τεμάχιον’’. Φαίνεται, πως το 1966 αποκτά όλο και μεγαλύτερη σχέση με το 2016. Άλλωστε, τι είναι 50 χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα ?

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Ε, ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ;



Του Ανδρέα Μελεζιάδη
    Από εχθές Παρασκευή το βράδυ, όλα τα ΜΜΕ βρήκαν δουλειά και γράφουν για το πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, την ώρα που γράφω , τα πράγματα είναι κάπως συγκεχυμένα, με την μεγαλύτερη πιθανότητα το πραξικόπημα να απέτυχε. Όταν το διαβάζετε, θα ξέρουμε σίγουρα.
    Το θέμα μας όμως, δεν είναι να σας ενημερώσω ότι έγινε πραξικόπημα. Αυτό, το ξέρετε. Ο θέμα μας, είναι οι σκέψεις πάνω στα τεκταινόμενα στην Τουρκία.
    Κατ, αρχήν, αυτό το ‘’πραξικόπημα’’, μου φαίνεται εντελώς ερασιτεχνικό. Αφού μέσα στην πρώτη ώρα, δεν κατάφεραν να συλλάβουν όσους κατά την γνώμη τους ‘’έπρεπε’’, ( Ερντογάν κτλ ) η υπόθεση πάει περίπατο.
    Όσο για τον αρχηγό, από πού και ως πού, ένας Συνταγματάρχης του Δικαστικού, έχει την δύναμη να κάνει πραξικόπημα? Σίγουρα από πίσω κρύβονται και άλλοι, ιδιαίτερα πολιτικοί. Κυκλοφόρησε το όνομα του Γκιουλέν, αλλά ο ίδιος το αρνήθηκε. Γιατί, θα το παραδεχόταν εάν ήταν αλήθεια ? Απλώς, θα περίμενε εάν το πραξικόπημα πετύχαινε, οι πραξικοπηματίες να τον καλέσουν , ως νέο Κωνσταντίνο Καραμανλή, να αναλάβει τα ‘’ηνία της χώρας’’. Βέβαια, ‘’ηνία’’ έχουν τα άλογα, έχουν και τα γα’ι’δούρια. Διαλιέχτε !
    Γιατί όμως έγινε αυτό το πραξικόπημα ‘’ οπερέτα’’ στην γειτονιά μας ?
    Εδώ και καιρό, φαινόταν ότι ‘’κάτι δεν πάει καλά’’ στην Τουρκία. Και πολλά δεν πήγαιναν καλά, που προστιθέμενα το ένα στο άλλο, μπορούσαν να δημιουργήσουν το ιδεολογικό κίνητρο για στρατιωτική επέμβαση. Μπορούμε να απαριθμήσουμε μερικά από αυτά.
    Ο Ερντογάν, νόμισε ότι είναι Πούτιν, και με συνταγματικές ‘’ματζουλιές’’ αλλάζει τους όρους, ώστε να είναι ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΩΝ, είτε είναι πρωθυπουργός, είτε είναι Πρόεδρος.
    Όποιος από τους συνεργάτες του εμφανιζόταν κάπως επικίνδυνος, έμπαινε ‘’στο χρονοντούλαπο της ιστορίας΄’’ ( Νταβούτογλου κτλ )
    Η μεγαλομανία του ήταν υπερβολική, για τον μέσο τούρκο που ουσιαστικά δεν διαφέρει και πολύ από εμάς. Μεγαλοπρεπή παλάτια, φαντασμαγορικες τελετές και πολλά άλλα. Αυτά, ΔΕΝ ΑΡΕΣΑΝ!
    Η σχέση του με την κρίση στην Μέση Ανατολή, ήταν απολύτως αμφιλεγόμενη. Κανείς δεν μπορούσε να πεί με σιγουριά ότι ήταν σύμμαχος ή αντίπαλος. Βοηθούσε ή πολεμούσε το Ισλαμικό κράτος ? Αγόραζε πετρέλαιο από αυτούς, τους έδινε όπλα ή τους πολεμούσε με όσες δυνάμεις μπήκαν στη Συρία ?
    Η αντιπαλότητα με την Ρωσία, παραδοσιακή αντίπαλο, ποιόν θα ευνοούσε? ( κατάρριψη αεροπλάνου κτλ) Οι γεωπολιτικές βλέψεις, είναι ιστορικά αναλλοίωτες ( Εύξεινος Πόντος, Δαρδανέλια, Βόρεια τουρκικά σύνορα ) και πάντα περιμένουν την ευκαιρία να εκδηλωθούν.
    Με τους Κούρδους, γίνεται το ‘’έλα να δείς’’. Το Κουρδικό Ζήτημα, σε πλήρη εξέλιξη ! Σε λίγο θα υπάρχει Κουρδικό Κράτος.
    Με τους παραδοσιακούς συμμάχους, τους Αμερικανούς ( οι οποίοι βάζουν παντού ‘’το χεράκι τους’’ ) οι σχέσεις είναι σε άσχημο σημείο.
    Το όραμα της εισόδου στην Ε.Ε. απομακρύνεται καθημερινά, όλο και περισσότερο.
    Οι προκλήσεις εναντίον της Ελλάδος, συνεχίζονται αμείωτες, σε στυλ ‘’κλεφτοπολέμου’’ , αναίμακτου προς το παρόν.
    Την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, την αλλάζει ‘’σάν τα πουκάμισα’’ εν μια νυκτί !   Πολλούς μάλιστα, τους έχει στείλει Στρατοδικείο και είναι φυλακή. Το σωστό ή λάθος, δεν μας απασχολεί, απασχολεί εκείνους !
    Το προσφυγικό πρόβλημα, είναι μεγαλύτερο από το δικό μας, με εκατομμύρια Άραβες να βρίσκονται στο έδαφός της.
    Και πολλοί ακόμα λόγοι, σπουδαιότεροι ίσως, αλλά δεν παριστάνω τον γεωστρατηγικό αναλυτή ή ειδήμονα στα ‘’περι Τουρκίας’’  για να τα αναλύσω.
    Στην Τουρκία, οι στρατιωτικές επεμβάσεις στην διακυβέρνηση της χώρας, πάντα υπήρχαν, με μεγάλη ή μικρότερη ένταση. Κατά βάθος, οι Ένοπλες Δυνάμεις της, δεν δεχόταν αδιαμαρτύρητα το ‘’ξεδόντιασμα’’ που πραγματοποιείτο. Μέχρι σήμερα, τα πρόσφατα χρόνια, έγιναν αρκετές επεμβάσεις ή απόπειρες επεμβάσεων από το Στρατό.   Κάποιες τις πρόλαβαν την τελευταία στιγμή. Κάποιες όχι ( Μεντερές ).
    Λέμε ότι η Τουρκία έχει δημοκρατία. Τι τύπου ‘’δημοκρατία’’ ? Εάν πάρουμε από ανατολικά ( Αραβικές χώρες) προς τα δυτικά ( Δυτική Ευρώπη) , όλοι έχουν δημοκρατία, αλλά όπως την εννοεί ο καθένας. Η δημοκρατία ‘’Αραβικού τύπου’’ που κακώς δεν την αντιλαμβάνονται οι Δυτικοί, η δημοκρατία ‘’Μεσανατολικού τύπου’’ λίγο πιο δυτικά, η δημοκρατία ‘’Τουρκικού τύπου’’ ( στρατοκρατούμενη ) ακολουθεί γεωγραφικά, περνάει στην δημοκρατία ‘’Ελληνικού τύπου’’ ( θεωρητική δημοκρατία ) και καταλήγει στις δυτικές δημοκρατίες. Έ, λοιπόν, όλες αυτές οι ‘’δημοκρατίες’’ δεν έχουν σχέση μεταξύ τους !
    Στις Αραβικές δημοκρατίες αλλά και την Τουρκική, οι θρησκευτικές αντιπαλότητες μεταξύ ΟΜΟΘΡΗΣΚΩΝ πάντα συνοδεύονται από αίμα. Όλοι επικαλούνται το ΚΟΡΑΝΙ, όμως ο καθένας το ερμηνεύει σύμφωνα με τις επιθυμίες και την ψυχοσύνθεσή του. Δεν αποτελεί  εξαίρεση η Τουρκία…
    Όπως στο μυθιστόρημα ‘’Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου’’, έτσι και τώρα, ήταν από όλους σχεδόν αναμενόμενο, ότι ‘’Κάτι θα γίνει στην Τουρκία’’. Από την εξέλιξη της υποθέσεως, τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήξει. Μέχρι και ‘’προβοκατορικό πραξικόπημα’’, για περαιτέρω εδραίωση του καθεστώτος, αφού θα είναι μια καλή αφορμή για εκκαθαρίσεις, συνταγματικές μεταβολές και άλλα ‘’απολύτως δημοκρατικά’’ μέτρα. Το εάν σκοτωθούν 5 – 10 ή και μερικές χιλιάδες, δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Κάποιος λέει ότι στα τροχαία σκοτώνονται περισσότεροι !
    Ας περιμένουμε τις εξελίξεις. Για εμένα, όποιες και να είναι, δεν θα είναι έκπληξη. Γεγονός πάντως είναι πως με τον Ερντογάν, δεν ξεμπερδέψαμε ακόμα!