Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΑΒΡΑΚΗ ?



Ανδρέας Μελεζιάδης
    Ένας απο τους μεγαλύτερους σε μήκος δρόμους της Θεσσαλονίκης, ήταν η ΟΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΗΣ. Ξεκινούσε από το ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ και έφτανε μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα, στο τέλος της Άνω Τούμπας. Βέβαια, σήμερα έχει προεκταθεί με άλλο όνομα και φτάνει στην Πυλαία.
    Σε αυτή την οδό, στα πρώτα νούμερα, είναι και το σπίτι μου.
    Όταν έγινε η μεταπολίτευση το 1974, μεταξύ των πολύ σημαντικών αλλαγών που έγιναν, ήταν και η μετονομασία οδών και πλατειών σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, λές και τα ονόματα που υπήρχαν δόθηκαν στην περίοδο 1967 – 74. Και έτσι, μεταξύ άλλων, βλέπουμε να δίνεται το όνομα ενός ζώντος αποδεδειγμένα ανθέλληνα Ολλανδού υπουργού, του Βαν Ντερ Στούλ, στο κομάτι απο το Σιντριβάνι μέχρι τα Νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας, στο Πανεπιστήμιο ( Κάποια στιγμή, συνειδητοποιησαν την καλαμακεία τους, και το κατήργησαν. Πάλι καλά ! )
    Βλέπουμε την αλλαγή ενός πολύ μεγάλου δρόμου επίσης, από ΟΔΟΣ ΓΡΑΜΜΟΥ – ΒΙΤΣΙ σε ΟΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.
    Βλέπουμε την αλλαγή της ΟΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ σε ΟΔΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ.
    Βλέπουμε την αλλαγή της ΟΔΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ σε ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΒΩΛΟΥ.
    Βλέπουμε… βλέπουμε… και τι δε βλέπουμε.
    Είδαμε για ακόμα μια φορά την μετονομασία της εμβληματικής πλατείας ΒΑΡΔΑΡΙΟΥ, από ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ σε ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Αλήθεια, πόσοι Θεσσαλονικείς όταν ακούν ‘’Πλατεία Δημοκρατίας’’ καταλαβαίνουν αμέσως για ποια πρόκειται ? Οι περισσότεροι ρωτούν «Το Βαρδάρι εννοείς ?»
    Πόσοι ξέρουν ότι η οδός ΤΣΙΜΙΣΚΗ είχε επίσημη ονομασία ως ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ? Δεν ξέρω από πότε, όμως ΤΣΙΜΙΣΚΗ λεγόταν, και τελικά ΤΣΙΜΙΣΚΗ έμεινε και επίσημα πλέον.
Χαρακτηριστικά είναι όλα αυτά, της πολιτικής φαυλότητας που επικρατεί στην Ελλάδα από το 1821 και μετά……
    Βρίσκεις οδούς, με ονόματα ατόμων που δεν τους γνώριζε ούτε η μάνα τους. Όμως, κρίθηκαν άξιοι να φέρει κάποιος δρόμος το όνομά τους. Εάν έχετε απορίες ή αμφιβολίες, ανοίξτε ένα σάιτ με ονόματα δρόμων, και θα το ευχαριστηθείτε.
    Και μέσα σε αυτό το χαμό, βρήκα και επίσημες πινακίδες  να αναγράφουν ‘’LABRAKI STREET’’. Και όχι μια και δυό, αλλά σε όλες σχεδόν, σε όλο το μήκος της.

    Για να λύσω την απορία μου, αυτό το ‘LΑΒRΑΚΙ’’ τι μπορεί να σημαίνει, έψαξα στο ίντερνετ, για να δώ προς τιμή ποιού Λαβράκη δόθηκε το όνομα, εκτός και εάν πρόκειται για το όνομα του γνωστού ψαριού.
    Αφού δεν βρήκα κανέναν αξιόλογο Λαβράκη, όσο και αν έψαξα, και αφού απέκλεισα το ενδεχόμενο να είναι το ψάρι ‘’λαβράκι’’, αφού δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι εκεί δίπλα με ονόματα ψαριών ( Οδός Τσιπούρας, Οδός Σπάρου κτλ ) έριξα πιο προσεκτικές ματιές, και Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ βρήκα και 2 – 3 πινακίδες να γράφουν ‘’ GR. LAMPRAKI STREET’’. Επιτέλους κατάλαβα, ότι ο δρόμος είχε το όνομα του Γρηγορίου Λαμπράκη, του Βαλκανιονίκη βουλευτή της ΕΔΑ που σκοτώθηκε  στις 22  Μαίου του 1963 στο κεντρικό σταυροδρόμι Ερμού και Βενιζέλου ! Είναι η παλιά ΟΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΗΣ !
    Ναι, φίλοι μου, όλη η οδός Γρηγορίου Λαμπράκη, έχει στις πινακίδες οδοσήμανσης το ‘’GR. LABRAKI STR.’’.  Αντε να καταλάβει ο αλλοδαπός επισκέπτης, προς τιμή ποιού δόθηκε το όνομα.
    Εύκολα θα μπορούσα να καταφερθώ εναντίον του Δήμου Θεσσαλονίκης, γιατί δεν μερίμνησε να βάλει σωστές πινακίδες κτλ κτλ. Όμως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης φταίει διαχρονικά, από την ημέρα που μπήκαν οι πινακίδες ( κάπου στο 1974 περίπου ) μέχρι σήμερα, και όχι μόνο η τωρινή διοικηση.   Κανείς δεν το πρόσεξε. Ή μάλλον, πολλοί το πρόσεξαν, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, αλλά κανείς δεν έκανε το παραμικρό. Ίσως πρόσφατα, πριν από κάποια χρόνια , κατάλαβαν την ‘’πατάτα’’ και όπου βάζουν νέες πινακίδες τις βάζουν σωστές. Βρήκα κάποιες από αυτές σε νέα κτίρια. Έστω και μετά 40 χρόνια….
    Όσο για την αντικατάσταση των παλιών, εάν περισσέψει κανένα ευρώ από τις πουστοπαρελάσεις και τις ξεβρακωτοδρομίες με ποδήλατο, μπορεί κάτι να γίνει…