Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Ακόμα και τις Πασχαλινές Λαμπάδες ?



Ανδρέας Μελεζιάδης
    Όπως κάθε χρόνο, την Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα, ήρθαν στο σπίτι τα εγγονάκια μου με τους γονείς τους, για να πάμε στην Περιφορά του Επιταφίου στην γειτονιά μας, και στη συνέχεια να φάμε την παραδοσιακή νηστίσιμη γαριδομακαρονάδα μας.
    Όπως κάθε χρόνο, πάλι, τα εγγονάκια μου, έφεραν από μία Πασχαλινή Λάμπάδα στην γυναίκα μου και σε εμένα.
    Άνοιξα τις θήκες τους, και βρήκα δύο εξαιρετικά καλαίσθητες λαμπάδες που πολύ μου άρεσαν.
    Περιεργαζόμενος την συσκευασία, το μάτι μου έπεσε στα ταμπελάκια, που έγραφαν ‘’MADE IN CHINA’’.
Καλά, και εδώ οι Κινέζοι ?
    Γιατί όχι, την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι. Και σε καλές τιμές….
    Άσχετο εάν ό τι πάρεις, είναι ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ μόνο. Αρκεί να σας πώ, ότι κάτι παιχνιδάκια για τα παιδιά με μπαταρίες ( αυτοκινητάκια κτλ ) πρέπει σχεδόν να τα ανακατασκευάσω και να αλλάξω αρκετά μέρη, για να λειτουργήσουν….
    Όμως, το θέμα μας, δεν είναι οι Κινέζοι και τα προ’ι’όντα τους. Το θέμα μας είναι ότι ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ τις προμηθευόμαστε από την Κίνα. Λόγω κόστους, θα μου πείτε. Συμφωνώ. Αλλά, αναρωτιέμαι, σε ολόκληρη την Ελλάδα, δεν υπάρχουν βιοτεχνίες κτλ που κατασκευάζουν ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ και άλλα παρεμφερή ? Σαφώς και υπάρχουν. Γιατί τότε δεν αγοράζουμε τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ?
    Μην το ψάχνετε, το θέμα είναι πολύ απλό, και υπεισέρχεται και η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Οι δικές μας λαμπάδες, ίσως καλύτερες, ίσως και όχι, είναι σε ασυγκρίτως μεγαλύτερη τιμή για τον αγοραστή. Και μπορεί να αιτιολογηθεί από τις πρώτες ύλες, τα μεροκάματα, τους ενδιάμεσους προμηθευτές, το ΦΠΑ και πολλά άλλα. Και βέβαια, ο αγοραστής, με τα δραματικά περιωρισμένα εισοδήματα πλέον ( ας είναι καλά οι πράσινες, οι κόκκινες και οι θαλασιές οι χάντρες )( Μνημόνια τα λένε ) προσπαθεί να ανταπεξέλθει στα έξοδά του, όσο του επιτρέπουν τα ευρά στο πορτοφόλι του. Όλα αυτά, πολύ λογικά ( όχι και οι…. χάντρες όμως )
    Κάπου εδώ, υπεισέρχεται και η λογική των κατασκευαστών, που θέλουν ‘’με την μία’’ να βγάλουν τα χρήματα που έχασαν  τον τελευταίο καιρό, για να… ‘’ρεφάρουν’’. Και εξαντλούν τα περιθώρια κέρδους, προς τα επάνω !
    Παιδιά, έτσι δουλειά δεν γίνεται. Γιατιί να πάρω το δικό σας προ’ι’όν με 20 ευρώ, και να μην πάρω το εισαγόμενο ( έστω Κινέζικο ) με 3-4 ? Αφού την ίδια δουλειά  κάνουν ! Όπως καταντήσαμε ( ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ, δεν μας καταντησαν ) πρώτα την τσέπη μου θα σκεφτώ και ύστερα τα υπόλοιπα, που πλέον έχουν γίνει λεπτομέρειες….
    Ακόμα και τις Πασχαλινές Λαμπάδες ? Ναι , ακόμα και αυτές !
    Εάν τα ‘’βάλεις κάτω’’ όλα, και κάνεις τους υπολογισμούς σου, θα διαπιστώσεις ότι ΕΤΣΙ  ΠΡΟΚΟΠΗ  ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ με τα δεδομένα που υπάρχουν.
    Τώρα, αν αρχίσουμε τα ‘’ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ’’ και τα σχετικά, θα μπλέξουμε σε ατέρμονες συζητήσεις, του στυλ ’’  Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα’’.
    Κατά τα άλλα,  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !