Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΚΑΑΥ Νέας Φωκαίας Χαλκιδικής




ΚΑΑΥ Νέας Φωκαίας Χαλκιδικής
    Μετά από 21 ολόκληρα χρόνια, από το 1994, κατάφερα φέτος να παραθερίσω για 10 μέρες στο ΚΑΑΥ Νέας Φωκαίας του Γ΄Σώματος Στρατού. Πήρα λοιπόν την γυναίκα και τα εγγόνια μου, και πήγα ,για να κάνουν κανένα μπάνιο αλλά και για να έχω την ευκαιρία να περάσω λίγες μέρες μαζί τους, και να τα ‘’κακομάθω’’ όσο μπορώ περισσότερο…
    Επειδή πρέπει πάνω από όλα να είμαι δίκαιος, οφείλω να αναφέρω ότι στα 21 αυτά χρόνια, έκανα συνολικά αίτηση στην ΕΑΑΣ Θεσσαλονίκης, 4 φορές μόνον.
    Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, όπως τα έζησα στις 10 αυτές μέρες που ήμουν εκεί.
    Κατ, αρχήν, τα οικήματα που διατίθενται για παραθερισμό, μειώθηκαν δραματικά, πλήν όμως από τότε μεγάλο ποσοστό τους ήταν ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ κυριολεκτικά, αφού οι τοίχοι χώριζαν μεταξύ τους και το μωσαικό φούσκωνε και έσπαζε μέσα στο οίκημα.
    Όλα τα οικήματα, σήμερα, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, αφού τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι ενδιαφέρθηκαν σοβαρά για το θέμα και δεν περιορίστηκαν σε βαψίματα και σοβάδες. Η κατάσταση όσων οικημάτων υπάρχουν, είναι σχεδόν άριστη από κάθε άποψη.
    Μόνο που υπάρχει ένα θέμα που θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, εάν δεν προσεχθεί από τώρα. Στις στέγες των οικημάτων, μεταξύ των αρμών συνδέσεως πλάκας και τοίχων, έχουν φυτρώσει φυτά, τα οποία εάν δεν καθαρισθούν, μεγαλώνοντας θα αποκολλήσουν τους αρμούς. Πρέπει να καθαριστούν.
    Η θάλασσα, πολύ καλή και καθαρή, παραμένει εκεί που ήταν, ίδια όπως τότε. Έχει το μεγάλο μειονέκτημα να έχει πολλές πέτρες στην αρχή, με αποτέλεσμα κάποιοι σαν και εμένα με… ‘’ευαίσθητες πατούσες’’ , όταν μπαίνουν μέσα να μοιάζουν με Αναστενάρηδες. Πολλές φορές στο παρελθόν, έγιναν σοβαρές προσπάθειες να απομακρυνθούν αυτές οι πέτρες, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα, αφού ξαναεμφανιζόταν κάθε χρόνο.
    Όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ειδυλιακά στο ΚΑΑΥ, όπως διαπίστωσα, και με δεδομένη την προσωπική μου εμπειρία, έστω και προ 20ετίας, όταν είχα την επίβλεψη λειτουργίας τους από το Γ΄ΣΣ.
    Θα αναφέρω γεγονότα και συνθήκες , χωρίς περισσότερα σχόλια, αφού η επίλυση των προβλημάτων ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ και χρειάζεται στοιχειώδης προσπάθεια και οξύνοια από τους εμπλεκόμενους, σε όποιο κλιμάκιο Διοικήσεως και εάν ανήκουν.
Θέματα Ασφαλείας.
    Έχουν εκδοθεί τόσες και τόσες διαταγές περι εισόδου στα ΚΑΑΥ κτλ, περί Δελτίων εισόδου, περι εισιτηρίου κτλ κτλ.
    Η ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ φορά που μου ζητήθηκε ταυτότητα ή δελτίο εισόδου, ήταν την πρώτη ημέρα, ημέρα εγκαταστάσεως. Από εκεί και πέρα, τόσο για εμένα, όσο και για τα παιδιά μου που με επισκέφθηκαν, ένα χαμόγελο και ένα όνομα ήταν αρκετό. Το ίδιο συνέβαινε και σε όλους τους εισερχόμενους και εξερχόμενους από το ΚΑΑΥ.
    Φαντάζομαι πως το προσωπικό ασφαλείας της Πύλης, θα είχε μνήμη Η/Υ ώστε , αν και εναλασσόμενο, να γνωρίζει εξ όψεως και μόνο όλους όσους μπαινοβγαίνουν, ώστε τα αποδεικτικά στοιχεία να είναι περιττά….
    Σύμφωνα με πληροφορίες μου, έφτασαν στο σημείο να μπαίνουν στο ΚΑΑΥ, να βάζουν πλαστικά καθίσματα από την παραλία στο αυτοκίνητο, και φεύγοντας να τα παίρνουν μαζί τους. Ποιοι ? Οποιοιδήποτε….
Εστιατόριο
    Προφανώς μετά από προτάσεις που έγιναν στο παρελθόν, το εστιατόριο έχει ΣΥΝΕΧΕΣ ΩΡΑΡΙΟ από τις 1 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ. Αυτό θα έγινε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραθεριστών.
    Έλα όμως, που αυτό κατά την γνώμη μου λειτούργησε αντίθετα…..
    Πρώτον, η κόπωση του προσωπικού, που είναι συνέχεια εκεί, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ. Ενδεκάωρο δηλαδή…
    Δεύτερον, τα φαγητά σερβίρονται στις προθήκες στο πάσσο από τις 12 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα, ακόμα και στις 1 να πάει κάποιος για φαγητό, θα είναι κρύο. Εάν δε, πάει αργότερα, δεν θα τρώγεται….   Από περιέργεια πήγα να δώ τα σερβιρισμένα φαγητά κάποιες ώρες μετά τις 2 το μεσημέρι, και η εικόνα τους ήταν απογοητευτική και απωθητική.
    Το σύστημα που λειτουργεί, είναι η επιλογή του φαγητού από την προηγουμένη, μεταξύ 5 επιλογών. Καλό αυτό, και από ότι ξέρω εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα ΚΑΑΥ.
    Ο μάγειρας ( ή οι μάγειρες ) , χωρίς να είναι ο Μποτρίνι, είναι καλός και το μαγείρεμα είναι σε αποδεκτά πλαίσια, πλήν όμως ο τρόπος λειτουργίας του εστιατορίου το υποβαθμίζει. Καμμία ημέρα από όσες έμεινα, αν και τρώω σχετικά νωρίς ( μιάμιση με δύο το μεσημέρι ) δεν μπόρεσα να έχω έστω και χλιαρό μόνο, φαγητό.
    Η όλη υπόθεση, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν αγγαρεία από τους υπεύθυνους. Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες παραθεριστικές περιόδους που οι παραθεριστές είναι ανώτατοι και ανώτεροι εε αξιωματικοί. Πολύ θα ήθελα να ξέρω, αφού η κατάσταση είναι ελαφρώς… ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!
    ‘Οσο για την απαίτηση κάποιων να μπορούν να εξυπηρετούνται στις 4 και στις 5 γιατί τότε τους αρέσει να τρώνε μεσημεριανό, έ, ας αλλάξουν συνήθειες για 10 μέρες.
Εμφάνιση Προσωπικού
    Ποια εμφάνιση προσωπικού? Εκτός από την Πύλη που οι οπλίτες φορούν φαιοπράσινη, όλοι οι άλλοι στο ΚΑΑΥ φορόυν ό τι τους κατέβει. Παντελόνια, μπλούζες ή πουκάμισα, όλων των τύπων και όλων των χρωμάτων. Καταλαβαίνεις ότι είναι προσωπικό του ΚΑΑΥ, μόνο εάν βρίσκεται πίσω από κανένα πάγκο ή ταμείο.
    Στο παρελθόν, όλο το προσωπικό των ΚΑΑΥ, των Λεσχών και του Στρατιωτικού Πρατηρίου, είχε ομοιόχρωμες θερινές ( κοντομάνικες) και χειμερινές μπλούζες, με το σήμα του Γ΄ΣΣ και την ανάλογη επιγραφή. Τόση τσιγκουνιά ή αφραγκία έπεσε που καταργήθηκαν, ή κάποιους δεν τους ενδιέφερε πλέον ???
Έπαρση – Υποστολή σημαίας.
    Για τη Έπαρση, δεν ξέρω εάν γίνεται όπως προβλέπεται, αλλά για την Υποστολή, από ότι κατάλαβα πρέπει να έχει ορισθεί κάποιος υπεύθυνος ο οποίος πηγαίνει την κατάλληλη ώρα και κατεβάζει την σημαία από τον ιστό της. Το θέμα είναι, ποια είναι η ‘’κατάλληλη ώρα’’, αφού η σημαία κατεβαίνει κάποια ώρα μέχρι τις 11 το βράδυ, όταν το θυμούνται δηλαδή….
Κινηματογράφος
    Από ό τι γνωρίζουν όλοι, ο καθημερινός βραδυνός κινηματογράφος, είναι η μοναδική διασκέδαση στο ΚΑΑΥ, απευθυνόμενη τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Κάποτε, ήταν οι κινηματογραφικές μηχανές προβολής και οι ταινίες ήταν ενοικιαζόμενες. Πρίν από 23 χρόνια, βάλαμε το Βιντεόραμα, για να γλυτώσουμε από το ενοίκιο των ταινιών και τις καθυστερήσεις μεταφοράς τους, και το αποτέλεσμα ήταν άριστο. Σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η προβολή στην οθόνη γίνεται και από Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, οι δε ταινίες ‘’κατεβάζονται’’ εύκολα από το Ιντερνετ.
    Στην προηγούμενη παραθεριστική περίοδο, και στις 4 πρώτες μέρες αυτής που πήγα εγώ, ο κινηματογράφος δεν λειτουργούσε, εξαιτίας ΕΝΟΣ ΚΑΛΩΔΙΟΥ που είχε χαλάσει. Καλά διαβάσατε, εξαιτίας ενός καλωδίου, μήκους μισού μέτρου…. Ενός καλωδίου που κοστίζει το πολύ 10 ευρώ καινούριο… Συμπέρασμα, ΔΙΚΟ ΣΑΣ !
    Χώρια που τα καθίσματα είναι κατασκευής ΠΑΥΠ προ 20ετίας, με τρία σανίδια για να κάτσεις, καλά μεν για εστιατόριο να φάς και να φύγεις, όχι όμως και για κινηματογράφο, αφού σε 10 λεπτά με μισή ώρα, ‘’πιάνεται’’ ο κώλος σου και φεύγεις. Καλά, αυτό μπορεί να είναι και προ’ι’όν αφραγκίας…

Παραλία
    Η παραλία, από ότι την θυμάμαι, έχει επεκταθεί σημαντικά, με τις γνωστές πέτρες της, έχουν δε τοποθετηθεί καλές ομπρέλες, ξαπλώστρες και πλαστικά καθίσματα. Μέχρι πέρσι, σε κάθε οίκημα αντιστοιχούσε μία ομπρέλα, δυό ξαπλώστρες και 3-4 καθίσματα, κλειδωμένα με το κλειδί να το έχει ο παραθεριστής. Φέτος, δεν έγινε αυτό, ίσως γιατί δεν υπήρχε πολύς κόσμος, και όλοι εξυπηρετούνται άνετα.
    Μερικά πράγματα όμως, όταν χαλνάνε, πρέπει ή να επισκευάζονται, ή να αντικαθίστανται, ή να αποσύρονται. Από τις 14 μεγάλες ομπρέλες, οι 4 είναι ήδη εκτός ενεργείας. Ίσως κάποτε επισκευασθούν…
    Καλά θα ήταν , να πεί κανείς ‘’κάτι’’ σε κάποιους, που ‘’ρεζερβάρουν’’ τις ομπρέλες που προτιμούν από την προηγούμενη, βάζοντας κάποια προσωπικά τους αντικείμενα για να δείξουν ότι είναι… ‘’πιασμένες’’! Επειδή υπήρχε επάρκεια, δεν έδωσα σημασία στο θέμα, είναι όμως βέβαιο ότι θα υπάρξουν προβλήματα και προστριβές, εάν αυτό συνεχίσει να εφαρμόζεται.
Προσωπικό ΚΑΑΥ
    Μόνο καλά λόγια έχω να πώ για τους οπλίτες που υπηρετούν στο ΚΑΑΥ. Ευγενέστατοι και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, στο πλαίσιο βέβαια των καθηκόντων τους.
    Ως γνωστόν, τα ΚΑΑΥ δεν έχουν μεγάλη οργανική δύναμη, αλλά ενισχύονται με αποσπάσεις προσωπικού τους θερινούς μήνες από οπλίτες και αξιωματικούς άλλων μονάδων.
    Αυτό που ξέχασαν, ή κάνουν ότι ξέχασαν, είναι πως το απεσπασμένο προσωπικό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ κατά την διάρκεια της αποσπάσεως. Εάν υπάρξει σοβαρός λόγος, φυσικά και μπορεί να πάρει άδεια, αφού όμως αντικατασταθεί από την Μονάδα στην οποία ανήκει. Αυτά είναι τόσο απλά πράγματα, όσο και η ΑΛΦΑ – ΒΗΤΑ στο Γυμνάσιο !
    Δεν δικαιολογείται η ομαδική χορήγηση αδειών ( περίπου 20 ) σε απεσπασμένο προσωπικό, με αντικατάσταση από άλλο ΚΑΑΥ ( εν προκειμένω της Αγίας Τριάδος ). Χώρια που αρκετοί από τους αναπληρωτές, σχεδόν γνώριζαν Ελληνικά. Χωρίς σχόλιο.
Πρόβλεψη.
    Άφησα στο τέλος, το ‘’κερασάκι’’ στην τούρτα…
    Την Κυριακή 14 Ιουνίου, ενώ δεν υπήρξε από ό τι είδα μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, το βράδυ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΙΠΟΤΑ για φαγητό, μαγειρεμένο ή ‘’της ώρας’’, εκτός από λίγες καμμένες πίτσες και 4 λουκάνικα ! Και όχι μόνο αυτό, αλλά…. Μπύρες ΤΕΛΟΣ ! μουστάρδα ΤΕΛΟΣ ! κέτσαπ, ΤΕΛΟΣ! Σαλάτες, ΤΕΛΟΣ φυσικά…
    Δεν θα αναφερθώ στο βασικό προσόν διοικήσεως που λέγεται ΠΡΟΒΛΕΨΗ. Προφανώς, ήταν ανύπαρκτη. Ακόμα και έτσι όμως, εάν υπήρχε στοιχειώδης ευστροφία και ενδιαφέρον, θα υπήρχε και λύση, έστω και μόνο για φαγητό, Αλήθεια, πόση ώρα χρειάζεται να γίνει μια μακαρονάδα ή πατάτες ? Εκτός βέβαια, εάν το προσωπικό δουλεύει 10 και 11 συνεχόμενες ώρες…
    Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα πράγματα που έπεσαν στην αντίληψή μου, σε συνάρτηση και με την εμπειρία μου πάνω σε θέματα ΚΑΑΥ. Δεν θα προσέφεραν τίποτα περισσότερο στην συνολική εικόνα που απεκόμισα.
    Το συμπέρασμά μου, είναι πως το ΚΑΑΥ δουλεύει με ‘’αυτόματο πιλότο’’ χωρίς στην πραγματικότητα να ενδιαφέρεται κανείς από εκείνους που πρέπει για την ομαλή λειτουργία του. Το να περιμένουμε να περάσει το καλοκαίρι, δεν είναι λειτουργία…
    Εάν κάποιος αναρωτιέται, εάν έκανα τίποτα προτάσεις για όλα τα παραπάνω, ώστε να τα μάθουν οι υπεύθυνοι, δεν έκανα απολύτως τίποτα, γιατί δεν ήμουν καθόλου σίγουρος ότι θα έφταναν μέχρι εκεί που πρέπει, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Επέλεξα την παρούσα κοινοποίηση, ασχέτως εάν σε κάποιους δεν τους αρέσει και δεν συμφωνούν.
    Ελπίζω, ότι ίσως κάποιος από τους έχοντες ‘’τα γένια και τα χτένια’’ ευαισθητοποιηθεί και μεριμνήσει για την επίλυση έστω και μερικών από τα παραπάνω θέματα.
Ανδρέας Μελεζιάδης
Συνταγματάρχης ( ΔΒ) εα