Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΑΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    
2012 Ιούνιος
2014 ΜΑΙΟΣ
Ποσοστό
Ψήφοι
Έδρες
Ποσοστό
+ -
Έδρες
Νέα Δημοκρατία
29,66%
1.825.637
129
22,77%
-6%
5
ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό κοινωνικό μέτωπο
26,89%
1.655.086
71
26,54 %
-0,5%
6
ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ
12,28%
755.868
33
8,03%
-4%
2
Ανεξάρτητοι Ελληνες - Πάνος Καμμένος
7,51%
462.466
20
3.44%
-4%
1
Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή
6,92%
425.990
18
9.39%
+2,5%
3
Δημοκρατική Αριστερά
6,26%
385.077
17
1.21%
-5%
0
ΚΚΕ
4,50%
277.204
12
6.06%
+1,5%
2
δημιουργία, ξανά!  -  ΓΕΦΥΡΕΣ
1,59%
98.061
0
0.61%


ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ



5,75&

2
ΛΑΟΣ
1,58%
97.094
0
2.70%
+1%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
0,88%
54.420
0
0.90%


ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
0,39%
23.734
0
-


Αντικ. Αριστ. Συνερ. (ΑΝΤΑΡΣΥΑ)
0,33%
20.391
0
0.81%


ΚΟΙΝ ΠΟΛ ΠΑΡ συνεχ. . ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
0,29%
17.774
0
0,46%


Ενωση Κεντρώων
0,28%
17.191
0
0.37%


Κόμμα Πειρατών Ελλάδας  MAZI ME A/A 10
0,23%
14.170
0
OK


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
0,20%
12.439
0
1.19%


ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ ΕΚΛ.ΣΥΝΕΡΓ.
0,12%
7.648
0
0.21%


ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ
0,07%
4.302
0
-


Κόμμα Φιλελευθέρων
0,01%
615
0
-


Ανεξ. Μεμονωμένοι Υποψήφιοι
0,01%
417
0



ΚΕΑΝ ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
0,00%
80
0
0.04%


ΑΝ.ΑΝ.ΑΡΙΣΤ.
0,00%
1
0
0.02%


Την Κυριακή το βράδυ, μόλις βγήκαν τα μη αναστρέψιμα εκλογικά αποτελέσματα, άρχισε το πανηγύρι.
    Κάθε σωστό κανάλι, που σέβεται τον εαυτό του ( για τους τηλεθεατές αυτό είναι μια άλλη υπόθεση ) κουβάλησε ‘’σηκωτούς’’ 5 – 10 ματσουλαραίους όλων ( ΣΧΕΔΟΝ) των κομμάτων, για να αναλύσουν και δικαιολογήσουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.
    Και όπως είναι φυσικό, ο καθένας από αυτούς τους – τρομάρα τους ! –‘’επώνυμους’’ πολιτικάντηδες, προσπαθούσε να εμφανίσει την μέρα σαν νύχτα και την μπομπότα σαν παντεσπάνι. Παλιά δουλειά !
    Με το άρθρο μου ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ..’’ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ’’ της 14ης Μαίου , πρόβλεψα ακριβώς το τι θα συμβεί, όπερ και εγένετο.
    Επειδή λοιπόν, σας τα ‘’έπρηξαν’’, με μία σύντομη καθαρά αντικειμενική ανάλυση, θα επιχειρήσω να αναλύσω αυτά τα περίφημα αποτελέσματα, που κάποιοι τα θεωρούσαν …βασικά για την πορεία του Έθνους.
    Η ανάλυση, γίνεται βάσει του παραπάνω πίνακα, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών του 2012. Η σειρά αναφοράς, απολύτως τυχαία.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Από το 29 στο 23% με απώλεια 6%. Απολύτως φυσιολογική πτώση, όπως σε κάθε κόμμα που είναι στην κυβέρνηση, διαχρονικά. Σε αυτό βέβαια, συντέλεσε και η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, παρά τις ‘’παροχές’’ του τελευταίου χρονικού διαστήματος ( κοινωνικό μέρισμα, πρωτογενές πλεόνασμα κτλ )
    Επομένως, και σε σχέση με τα υπόλοιπα αποτελέσματα, διατήρησε τη θέση της, έστω και σαν δεύτερο κόμμα πλέον.
    Η ίδια, θεωρεί επιτυχία το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι επιβεβαιώνεται η αδυναμία των πολιτικών αντιπάλων.
ΣΥΡΙΖΑ
    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε μορφή δημοψηφίσματος στις εκλογές, πράγμα το οποίο τελικά δεν έγινε.
    Βγήκε πρώτο κόμμα με 26,5%, αλλά σε σχέση με τις εκλογές του 2012 είχε πτώση 0,5%. Πρωτοφανές για ΄΄μαχόμενη αντιπολίτευση’’ που επιδιώκει εκλογές και κυβέρνηση.
    Το ότι βγήκε πρώτο κόμμα, στα ‘’υπέρ’’ του, το ότι όμως μειώθηκε το ποσοστό του με αυτές τις συγκυρίες, είναι απογοητευτικό για το μέλλον.
    Το ίδιο, θεωρεί και αυτό επιτυχία το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί βγήκε ‘’πρώτο κόμμα’’.
ΠΑΣΟΚ ( αναβαπτισμένο σε ΕΛΙΑ )
    Από το 12 στο 8%, μοιάζει με το πλοίο που βουλιάζει και το εγκαταλείπουν τα ποντίκια. Και πράγματι, πολλά ‘’ποντίκια’’ μετακινήθηκαν, στους συγγενείς αριστερότερα χώρους. Εκτίμησή μου είναι ότι το Ποτάμι πήρε την μερίδα του λέοντος.
    Το ότι κατάφερε να διατηρηθεί στο 8%, είναι επιτυχία, όταν όλοι αποβλέπουν στους ψηφοφόρους του, για να τους προσελκύσουν.
    Η αλλαγή ονόματος, που έγινε μεταξύ των άλλων, για να μην θυμίζει ΠΑΣΟΚ, έπιασε τόπο, γιατί εάν κατέβαινε με το πραγματικό του όνομα, οι απώλειες θα ήταν πολλαπλάσιες.
    Θεωρεί επιτυχία και αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι οι απώλειες είναι πολύ λιγότερες από τις αρχικές του εκτιμήσεις, και διότι κατάφερε να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
    Από το 7,5 στο 3,5%, μετρώντας απώλεια 4%, είναι από τους απόλυτα χαμένους των εκλογών.  Αυτό το 4% που ‘’την κοπάνησε’’, μετακινήθηκε σε κόμματα του συγγενούς ιδεολογικού χώρου, αλλά έστω και με αυτές τις ( αναμενόμενες για εμένα ) απώλειες, διατηρήθηκε στο προσκηνιο. Το μέλλον όμως, δεν προοιωνίζει τίποτα ευνο’ι’κό για ανάκαμψη.
    Προφανές αυτό, αφού η δύναμή του βασιζόταν σε αυτούς που εγκατάλειψαν την ΝΔ.
    Αν και απέτυχε να διατηρήσει την δύναμή του, θεωρεί επιτυχία την παραμονή του στην ‘’πολιτική σκηνή’’.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
    Από το 7 στο 9,3%, με αύξηση περίπου 2,5%, θεωρείται από τους νικητές των εκλογών.
    Σε αυτό, πρέπει να ευχαριστήσει την Κυβέρνηση, η οποία με τις ανοησίες της του έδωσε τον τίτλο και τον ρόλο του ‘’κατατρεγμένου’’, πράγμα που προξενεί συμπάθειες.
    Βέβαια, η άνοδος ήταν αναπόφευκτη, σε σχέση και με την περιρρέουσα πολιτική κατάσταση.
    Αναμφίβολη επιτυχία, με βλέψεις και για περισσότερα, εάν δεν βάλουν μυαλό τα ‘’κόμματα εξουσίας’’. Πράγμα καθόλου πιθανόν…
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
    Με απώλειες 5%, από το 6 στο 1% και λιγάκι, από τους βασικούς χαμένους των εκλογών.  Απολύτως αναμενόμενο, σε σχέση και με την πραγματεία του. Πολύ λίγοι δείχνουν κατανόηση στο μια ‘’ΝΑΙ’’ και στο μια ‘’ΟΧΙ’’.
    Ένα κόμμα, ουσιαστικά χωρίς ταυτότητα, χαμένο μέσα στους συγγενείς του χώρους, αγωνίζεται να κρατηθεί, αλλά από ότι φαίνεται δεν το καταφέρνει. Μάλλον και το υπόλοιπο, που πλέον είναι ασήμαντο, θα απορροφηθεί στο εγγύς μέλλον από ‘’συγγενείς’’.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
    Εμφανιζόμενο από το πουθενά, πολύ σύντομα απέκτησε  ένα 6% περίπου, αποτέλεσμα που το καθιστά μέλος του πολιτικού προσκηνίου, και σημαντικό παράγοντα εξελίξεων στο μέλλον.
    Αμφιλεγόμενο ‘’πυροτέχνημα’’ που κατά την γνώμη μου σύντομα θα απορροφηθεί από συγγενείς ιδεολογίες του κεντροαριστερού χώρου.
    Εκτιμώ ότι η παρουσία του, συνετέλεσε στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ.
ΚΚΕ
    Ουδέν σχόλιο. Είναι το πιο σταθερό κόμμα της ελληνικής πραγματικότητας, με ποσοστό που πάντα κυμαίνεται από 5 μέχρι 8%. Έτσι και τώρα.
    Ούτε νικητής, ούτε και χαμένο, κινούμενο μέσα στο προβλεπόμενο ‘’μπάλανς’’. Εντυπωσιακή η διαχρονική σταθερότητα των απόψεών του, άσχετα εάν δεν συμφωνώ με αυτές.
    Πάντα παραμένει στην επικαιρότητα. Δεν δίνει αλλά ούτε και παίρνει ψηφοφόρους.
ΛΑΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
    Από την ανυπαρξία του 1,..% στο 2,7, με αναμφισβήτητη άνοδο, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για την εκλογική επιτυχία.
    Πλήρωσε και με τόκο, τις αποφάσεις του και τις παλινδρομικές κινήσεις του, πράγμα που δεν συγχωρείται εύκολα.
    Έχασε την ευκαιρία, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση προ ετών, να αποτελέσει ουσιαστικό ρυθμιστή των εξελίξεων.
    Το ποσοστό του, αν και δεν το επαναφέρει στο προσκήνιο, θεωρείται ικανοποιητικό, και δίνει περιθώρια ανάκαμψης στο μέλλον, εάν ακολουθήσει μια σταθερή και αταλάντευτη πολιτική. Μην περιμένουν όμως και πολλά πράγματα… Η ευκαιρία ‘’πέταξε’’.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
    Δεν αξίζει τον κόπο να αναλύσουμε τίποτα για τα υπόλοιπα κόμματα που πήραν μέρος στις εκλογές, αφού είναι βυθισμένα στην ανυπαρξία, όσο και αν αυτό τα ενοχλεί. Με κάτω του 1%, προοπτικές ΜΗΔΕΝ. Απλώς, υπάρχουν για την ‘’πολυχρωμία’’.
    Σκέφτηκα, να κάνω και έναν πίνακα για τις μεταφορές των ψηφοφόρων, από πού έφυγαν και πού πήγαν. Ξανασκέφτηκα όμως ότι οι εκτιμήσεις μου θα ήταν απλώς εικασίες, οπότε και δεν το επιχειρώ.
    Στάλθηκαν λοιπόν τα ΜΗΝΥΜΑΤΑ των εκλογών. Σίγουρα τα πήραν οι ενδιαφερόμενοι. Πολύ φοβάμαι όμως, πως αντί να τα χαρακτηρίσουν ‘’ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ’’ , ή έστω και στα ‘’ΥΠ’ ΟΨΙΝ’’, τα χαρακτήρισαν ‘’ΠΡΟΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ’’.

    Λοιπόν, τι άλλαξε από προχτές ? Όποιος το βρεί, κερδίζει ‘’ΧΡΥΣΟΥΝ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΜΕΤΑ ΚΑΔΕΝΟΣ’’…….

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ?

ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ  Ή ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ?
    Κυριακή εκλογών σήμερα,  και τώρα είναι μεσημέρι. Ακόμα, δεν πήγα να ψηφίσω, έχω χρόνο. Όχι ότι το σκέφτομαι, κάθε άλλο. ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ!
    Στα μικρά μέρη, οι προβληματισμοί είναι λιγώτεροι, οι υποψήφιοι λιγώτεροι, και ‘όλοι ξέρουν όλους’’, οπότε η επιλογή είναι σχετικά εύκολη.
    Στα μεγάλα μέρη όμως, όπως π.χ. στην Θεσσαλονίκη την πατρίδα μου όπου μένω , τα πράγματα είναι κάπως μπερδεμένα.
    Πολλοί συνδυασμοί, πολλοί υποψήφιοι, και πιθανόν τους αξιώτερους από αυτούς να μην τους γνωρίζουμε, οπότε μάλλον θα αδικηθούν. Μακάρι να γίνει το αντίθετο.
    Ξέρουμε τον απερχόμενο  και αποτιμούμε θετικά ή αρνητικά το έργο του, ξέρουμε και 1-2 βασικούς διεκδικητές, και αυτό είναι όλο κι όλο.
    Όσο για τους επιμέρους υποψηφίους?  Από ότι είδα, από αυτά που μου έστειλαν, το κάθε ψηφοδέλτιο είναι 78 εκατοστά. Το μέτρησα. Άντε να διαλέξεις από αυτό. Κάποιον γνωστό, κάποιον που σου είπαν ότι είναι ‘’καλός’’, κάποιον του οποίου το όνομα κάτι σου θυμίζει, ό τι γίνεται δηλαδή κάθε φορά. Και έτσι θα πάει η σημερινή μέρα.  Αρκεί να ξεφύγουμε από τα καταστροφικά ‘’χρώματα’’, τα κόμματα δηλαδή, που πατρονάρουν κάποιους υποψηφίους, και να επιλέξουμε με κριτήρια ‘’εκτός κομματικής πειθαρχίας’’. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι υποστηρίζονται από τις πέρίφημες ‘’φατρίες’’ είναι ακατάλληλοι. Μερικοί μάλιστα, είναι απολύτως αξιόλογοι. Ποιοι ? ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ !
    Το βράδυ, θα γίνει η περίφημη ‘’νεκροψία’’. Δεν θα την παρακολουθήσω, έχω σπουδαιότερα πράγματα να κάνω. Ο καιρός που ‘’καρφωνόμασταν’’ στο ραδιόφωνο με χαρτί και μολύβι και γράφαμε… γράφαμε… και μακάρι να ξέραμε ΤΙ και ΓΙΑΤΙ το γράφαμε, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και όταν κάποια στιγμή έδιναν κάποια ‘’ συγκεντρωτικά αποτελέσματα ΄΄,  αρχίζαμε τα σχόλια, τις προβλέψεις, τους καυγάδες και ούτω καθ’ εξής.
    Τώρα, θα ρίξω μια ματιά κατά τις 12 το βράδυ, τα αποτελέσματα μάλλον θα έχουν σχεδόν βγεί, και αύριο το πρωί με την αυγούλα, θα δώ τα τελικά, της Θεσσαλονίκης εννοείται πρώτα, γιατί αυτή με ενδιαφέρει, αλλά και όλα τα υπόλοιπα. Και θα περάσει έτσι, μια Κυριακή στην οποία ο λαός πήρε το ‘’όπιόν του’’. Αυτό δεν λένε ότι είναι οι εκλογές ?
    Τα δύσκολα, και αυτά που θέλουν σκέψη, θα έρθουν την επόμενη Κυριακή, στις επαναληπτικές, αφού εκτιμώ ότι τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, το 50% δεν θα το πάρει εύκολα κανένας.
    Τότε λοιπόν, θα έχουμε δύο ‘’μονομάχους’’ και πολλοί σίγουροι νικητές από σήμερα, πιθανόν να  ανατραπούν. Όμως, αυτό θα το κρίνουν τα αποτελέσματα, όλοι εμείς δηλαδή, που θα εκτελέσουμε το ‘’δημοκρατικό’’ μας καθήκον.
    Στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές, με ποσοστά αποχής 40 έως 60% από οργή ή απογοήτευση, καταφέραμε το αδιανόητο. Βγήκαν Δήμαρχοι, που ούτε στο όνειρό τους δεν θα έβλεπαν την Δημαρχία. Μεταξύ αυτών που συνετέλεσαν σε αυτό, ήμουν και εγώ, αηδιασμένος από τα τότε γεγονότα, τα οποία ισχύουν ακόμα. Το ότι κάποιοι επίορκοι και κλέφτες μπήκαν φυλακή, δεν σημαινει και πολλά πράγματα.
    Τώρα, εξίσου αηδιασμένος, οργισμένος, απογοητευμένος, αφού θαύμασα  την αλχημεία  πως ‘’γίνονται τα αγκιά θυμιατά και τα σκατά λιβάνι’’, ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ. Θα πάω να ψηφίσω.
    Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας, για να μην έχουμε μετά το άλλοθι και τη ΄΄μαστίχα΄΄ ότι βγήκαν αυτοί που βγήκαν, γιατί εμείς δεν πήγαμε να ψηφίσουμε. Να θυμίσω το περίφημο από τον ΄΄ΕΠΙΤΑΦΙΟ΄΄ του Περικλέους ‘’…ός δ΄αν στασιαζουσης της πόλεως… ‘’κτλ ? Έ, δίκιο είχε ο Περικλής !
    Πρέπει όλοι μας να πάμε να ψηφίσουμε, για να ξέρουμε την άλλη Κυριακή, ότι όποιος δήμαρχος εκλεγεί, θα είναι ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ, καλός ή κακός, που τον ψηφίσαμε εμείς ή όχι, που συμφωνούμε μαζί του ή όχι, λίγη σημασία θα έχουν αυτά.
    Βιάζομαι να τελειώσω αυτό που γράφω, ( κάποιοι το χαρακτηρίζουν ‘’άρθρο ‘’, εγώ το χαρακτηρίζω ‘’σκέψεις’’ ) για να το ‘’βγάλω στον αέρα’’ σήμερα, και όχι αύριο εκ του ασφαλούς, με γνωστά τα εκλογικά αποτελέσματα.
    Χρειάζεται και λίγο ρίσκο, δεν νομίζετε ?
Ανδρέας Μελεζιάδης

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ..’’ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ’’

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ..’’ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ’’

Του Ανδρέα Μελεζιάδη
’Ο Μάιος μας πέρασε, εμπρός βήμα ταχύ
Να τους διαολοστείλουμε παιδιά, με Εκλογή’’
  Εδώ και κανα δυό μήνες, θεωρείται ότι το ενδιαφέρον έχουν μονοπωλήσει οι επερχόμενες εκλογές, Δημοτικές και για την Ευρωβουλή. Λες και δεν είχαμε σοβαρότερα θέματα, για να ασχοληθούμε μαζί τους.
    Πρόκειται για δυό εντελώς διαφορετικά πράγματα, και έτσι, για να μην τα κάνω και ‘’κουλουβάχατα’’ περισσότερο από ό τι είναι, θα ασχοληθώ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ μόνον με τις Ευρωεκλογές.
    Εδώ λοιπόν και κανα δυό μήνες, όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, άτυπα, κτλ κτλ, μας ‘’πρήζουν το σηκώτι’’ με αυτό το θέμα.
    Πρώτο και καλύτερο, το χαζοκούτι. Συνεχείς ‘’δημοκρατικές’’ συζητήσεις μεταξύ κομψών και ακόμψων ποικιλόχρωμων καλεσμένων, που ο σκοπός τους είναι απολύτως συγκεκριμένος.
Πρώτον, να προβάλουν τις θέσεις της φατρίας τους.
Δεύτερον, να μην αφήσουν να εκφρασθούν οι θέσεις των άλλων φατριών.
Τρίτον, να προβληθούν προσωπικά ή να μείνουν στην επικαιρότητα.
    Τις έχουμε μάθει απ’ έξω και ανακατωτά τις φάτσες τους. Και εάν δεν ξέρουμε κανέναν από αυτούς, οι ενδυματολογικές επιλογές είναι ασφαλές κριτήριο σε συνδυασμό με την εμφάνιση από το λαιμό και πάνω. Πρίν ανοίξουν το στόμα τους…
    Αυτό δεν ενοχλεί. Δημοκρατία ( υποτίθεται )  έχουμε, ο καθένας όπως θέλει εμφανίζεται, και εάν οι ενδυματολογικοί κώδικες είναι συμβολικές της φατρίας τους, καλά κάνουν. Για να θυμηθούμε λίγο την περίοδο του ‘’ζιβάγκο’’, όπου όλοι όσοι ήθελαν να θεωρούνται μέλη της συγκεκριμένης φατρίας, το φορούσαν ακόμα και στον ύπνο τους, για να μην το ξεχάσουν.
    Αρκετά με την εμφάνιση. Πάμε σε άλλο, σημαντικώτερο. Κάποιες φατρίες, λένε ’’εάν έρθουν αυτοί, εμείς δεν θα έρθουμε’’. Απολύτως δημοκρατικό τους δικαίωμα. Δεν προσκαλούν λοιπόν ‘’αυτούς’’, για να έρθουν οι… υπόλοιποι. Γίνεται να χάσουμε το πρόγραμμα ?
    Πάμε και σε άλλο θέμα, που ταλαιπωρεί βάναυσα την νοημοσύνη μας. Οι μεταγραφές. Τέτοιες, που ούτε στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται. Πλην όμως, έχουν κοινό παρονομαστή. Μεταγράφονται ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ του είδους. Και βέβαια, γίνεται ό τι και με τους αθλητές γενικώτερα. Μετά την κορύφωση της σταδιοδρομίας, οι επόμενες ομάδες ( φατρίες στην περίπτωσή μας ) είναι συνεχώς και υποδεέστερες. Όσο μικρότερη ομάδα, τόσο μεγαλύτερη η αξία του τέως κορυφαίου. Τέτοιες ‘’μεταγραφές’’, βλέπουμε συνέχεια εν όψει εκλογών. ‘’Ζυμώσεις’’ τις λένε…
    Να ασχοληθούμε και λίγο με την Φυσική Ιστορία, όπως την μάθαμε στο σχολείο. Εμφανίστηκαν φατρίες από τον κόσμο της φύσης. ‘’ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ’’ ο ένας ? ‘’ΡΥΑΚΙ’ ο άλλος. Και αυτό δεν πειράζει καθόλου. Εκείνο που πειράζει, είναι η ύστατη προσπάθεια των φατριών να μας ξαναξεγελάσουν, αλλάζοντας ονόματα και συνθήματα, ενώ πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα ακριβώς. Μία από τα ίδια. Πώς την λένε εκείνη την παροιμία για τον λύκο που άλλαξε προβιά κτλ κτλ ? Έ , αυτό κάνουν! Δικαίωμά τους και αυτό.
    Κάποτε, όλες αυτές οι φατρίες, είχαν συγκεκριμένα ιδεολογικά όρια, και ξέραμε τι πρεσβεύουν ( υποτίθεται πάντα ). Τώρα, τα όρια και οι ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ πάει, τελειώσανε. Υπάρχει μόνο μια θολή περιοχή, στην οποία συνωστίζονται όλοι τους. Η μοναδική ιδεολογία που δημιουργήθηκε, είναι του χρήματος ! Δίκαια ? Άδικα ? Εσείς πείτε μου. Αυτό που έχει σημασία είναι το ότι ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    Άντε να δούμε και κάτι άλλο. Αυτές τις περίφημες ‘’ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ’’ που μας πρήζουν τα…  το σηκώτι καθημερινά, από κανάλια και εταιρείες.
    Λένε λοιπόν οι μουργόλυκοι.
’Από τους 100 ( υποθετικός αριθμός ) που απάντησαν, το 24,987% θα ψηφίσει ‘’ΧΧ’’, το 15,546% θα ψηφίσει ’’ΨΨ’’…’’ ΚΤΛ ΚΤΛ.
    Αυτό που δεν μας λένε είναι το πόσους έχουν ρωτήσει για να απαντήσουν οι 100. Ούτε και θα μας το πούν. Το ξέρουν όλοι αυτό. Γιατί τις κάνουν όμως και τις κοινοποιούν με στεντορεία φωνή και κόκκινη γραφίδα ? Πολύ απλά, για να δημιουργήσουν ‘’κλίμα’’ υπέρ ή κατά συγκεκριμένων φατριών, ώστε να επηρεασθεί το πρόβατο και να πάει σε συγκεκριμένο λιβάδι να βοσκήσει. ΄Εχουν τον ρόλο του τσομπάνου δηλαδή.
    Θέλετε να σας φτιάξω στο τάκα – τάκα μια δημοσκόπηση ‘’κατά παραγγελία’’ ? Πανεύκολο. Μόνο που δεν μου έδωσε κανείς παραγγελία, οι φατρίες έχουν την ‘’δική’’ τους πελατεία.
    Όλα αυτά, είναι συνηθισμένα σε κάθε εκλογές. Ευτυχώς τουλάχιστον που γλυτώσαμε από εκείνες τις άθλιες συγκεντρώσεις, όπου οι φατρίες έφερναν αμέτρητα λεωφορεία από το Διδυμότειχο στην Πλατεία Συντάγματος ή Αριστοτέλους, γεμάτα από…. ‘’ενθουσιώδεις εθελοντές οπαδούς’’. Ίσως, τώρα να μην έχουν εκείνα τα ‘’μπερεκέτια’’ για να πληρώνουν.
Μην μου πεί κανένας ότι καταργήθηκαν ‘’ δια νόμου ‘’, γιατί το ξέρω.
    Και όταν άθροιζες το πλήθος σε όλες τις συγκεντρώσεις όλων των φατριών, διαπίστωνες ότι είχαμε επιτέλους γίνει η Ελλάδα των 20.000.000 Ελλήνων. Δεν λέω ‘’κατοίκων’’, γιατί πάμε ‘’αλλού’’.
   Όπως είπαμε παραπάνω, η σημερινή ιδεολογία, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, είναι πλέον ’Ο ΠΑΡΑΣ΄΄. Για αυτόν κόπτονται όλοι τους, και με αυτόν σαν τίτλο μας δουλεύουν ασύστολα.
Λένε λοιπόν, οι πιο πολυπληθείς, όπως νομίζουν, φατρίες, Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ
    ΄΄Οι εκλογές αυτές είναι οι κρισιμώτερες της ιστορίας, γιατί από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί η παραμονή ή όχι της κυβέρνησης, για να συνεχίσει το σωτήριο ( ή καταστροφικό, διαλέξτε ελεύθερα ) έργο της για να επιστρέψουμε ουσιαστικά στην Ευρώπη ( σαν άρχοντες ή σερβιτόροι, ξαναδιαλέξτε ) για να αφήσουμε πίσω μας την λιτότητα ( για μεγαλύτερη ή μικρότερη, διαλέξτε ακόμα μια φορά) , για να δικαιωθούν οι κόποι και οι θυσίες του Ελληνικού λαού. (εδώ δε διαλέγετε, γιατί ούτως ή άλλως, ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ . Γνώμη μου. Σεβαστή και η αντίθετη)
    Προσπαθούν λοιπόν, με κάθε τρόπο, να μας πείσουν ότι από αυτές τις εκλογές, εξαρτάται και η πορεία του Έθνους..Έχουν δίκιο, εάν απευθύνονται σε βλάκες, ηλίθιους, αδιάφορους, βολεμένους, κατέχοντες, πολιτικούς επαγγελματίες και τα παρεμφερή.
    Έλα όμως που τους ακούν και όλοι εκείνοι που από τη μια στιγμή στην άλλη
βρέθηκαν χωρίς δουλειά,
βρέθηκαν με το μισό μισθό ή μεροκάματο και λένε και ‘’ευχαριστώ’’,
βρέθηκαν με την μισή σύνταξη,
βρέθηκαν χωρίς σπίτι να μείνουν,
βρέθηκαν χωρίς υγειονομική περίθαλψη ( Γειά σου Άδωνι, τι κάνεις? Στο σπίτι όλοι καλά ? ),
βρέθηκαν κρεμασμένοι από απόγνωση,
βρέθηκανβρέθηκαν… και πόσα άλλα ‘’βρέθηκαν’’.
    Σε αυτούς λοιπόν που ‘’βρέθηκαν’’, τι έχουν να μας πούν οι πολύχρωμες φατρίες ? ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ! Είναι σαν να λένε ‘’εάν δεν λυθούν τα προβλήματά σας, με τον καιρό θα τα ξεχάσετε’’.
    Πάμε και σε αυτό που λένε πάντα, την μαστίχα της επομένης όλων των εκλογών. ‘’ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΠΗΡΑΜΕ’’.  Πράγματι, το παίρνουν, αλλά το κλειδώνουν αμέσως στο συρτάρι, μην τυχόν και το δεί ο ήλιος. Πετάνε και το κλειδί.
    Έγιναν λοιπόν οι εκλογές, και ο συνασπισμός της κυβέρνησης παίρνει σύνολο 20%. Θα ‘’πέσει’’ η κυβέρνηση ? Όσο έχει 151+, δεν τρέχει τίποτα. Αλλά και 151-  να γίνουν, όλο και κάποιοι  θα ‘’βρεθούν’’ για να πάει στο «+».
    Εάν τώρα πάρει….80% ( λέμε τώρα ) θα γίνει τίποτα? Πάλι 151+ θα είναι, πάλι όλοι θα λένε τα ίδια πράγματα.
    Ας αφήσουν λοιπόν την ‘’πιπίλα’’ ‘’ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ’’. Από τέτοια, δεν χαμπαρίζει.
    Άντε λοιπόν, να πάμε στις εκλογές και να ψηφίσουμε. Αλλά, τι ‘’φρούτο’’ είναι αυτές οι εκλογές? Τι απολύτως χαλκευμένο και μεροληπτικό  σύστημα ?
    Όταν εδώ στην Βόρεια Ελλάδα, λέμε ότι ‘’ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ’’, αποδεικνύεται ότι έχουμε δίκιο. Με ποιο επιχείρημα μπορεί να καταρριφθεί αυτό ?
    Με ένα ψηφοδέλτιο πανελληνίως, κάθε φατρία θα πάρει το ‘’μοιράδι’’ της και θα εκλεγούν αυτοί που έχουν περισσότερους ψήφους. Δημοκρατικό ακούγεται. Έλα όμως, που οι μισοί ψηφοφόροι είναι στην Αθήνα ? Σε κάποια από τις μεγάλες ( τρομάρα τους ) φατρίες, κάποιος που θα πάρει το 20% της Θεσσαλονίκης, ή το 80% της Λάρισας, του Βόλου, της Καβάλας κτλ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΙΓΩΤΕΡΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ από τους ομοφάτριούς του στην Αθήνα των 5.000.000 ανθρώπων. Άρα, όλοι οι ρεμπεσκέδες ( συγγνώμη, ευρωβουλευτές ήθελα να γράψω ) θα είναι από την Αθήνα. Μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό ?
    Όσο για το ‘’ρεμπεσκιέδες’’ που έγραψα παραπάνω ( κατά λάθος ή όχι, αποφασίστε εσείς ), μπορεί να δικαιολογηθεί με πολύ απλό τρόπο.
    Είναι για μένα δεδομένο ότι θα εκλεγούν τα ‘’προβεβλημένα’’ στελέχη των φατριών, που προς το παρόν είναι χωρίς δουλειά. Να πάρουν και αυτοί το ‘’κατιτίς’’ τους, κάπου 20.000 ευρώ το μήνα.
Τι θα κάνουν σε αυτό το περίφημο Ευρωπα’ι’κό Κοινοβούλιο?  Ό τι έκανα και οι προηγούμενοι, ότι θα κάνουν και οι επόμενοι. Θα ξύνουν σκεμπέδες και θα κάνουν σαμάρια!
    Πρόκειται για θεσμό χωρίς εξουσία, χωρίς δύναμη, που ουσιαστικά απλώς ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ. Εάν θέλουν τον ακούνε.
    Κάποιος εκεί στο βάθος, διαμαρτυρήθηκε. ‘’ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ’’ φωνάζει.
Έ, βρείτε μου έστω και μία απόφαση σημαντική του Ευρωκοινοβουλίου, που υλοποιήθηκε. Μην το ψάχνετε, ΚΑΜΜΙΑ !
    Αυτές λοιπόν, είναι οι περίφημες Ευρωεκλογές. Ουσιαστικά, τις κάνουμε, για να τις κάνουμε! Για να δώσουμε για ακόμα μια φορά την ψευδαίσθηση στον λαό, ότι ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ. Τίποτα δεν κρίνεται από αυτές, όσο και αν οι ποικιλόχρωμες φατρίες μας κουνάνε τα σήματα του κινδύνου.
    Υπάρχει όμως, και ένα καλό στην όλη υπόθεση.
    Τώρα που δεν έχουμε πιά να φοβηθούμε τίποτα, που δεν μας πέρασαν την πεποίθηση ότι για να μην βγεί ο ‘’ΑΛΛΟΣ’’ πρέπει να ψηφίσουμε ‘’ΑΥΤΟΝ’’, τώρα πλέον είναι  Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ. Όποιο χρώμα και αν έχει.
    Για να νοιώσουμε, έστω και μικρή ικανοποίηση.
    Τα …μηνύματα, ούτως ή άλλως, θα μπούν στο συρτάρι, θα κλειδωθούν και θα χαθεί το κλειδί, σαν κάποια ‘’λίστα’’.