Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΣΜΑ.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΣΜΑ.

    Τώρα που είναι άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν, μια εποχή που από μόνη της εκπέμπει αισιοδοξία, έρχεται η φιλτάτη ημών  ( ημων ??? ) Κυβέρνηση να μας ανακοινώσει, εδώ και δύο μήνες ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ το οποίο και θα μοιραστεί στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, για αποκατάσταση των αδικιών κτλ κτλ.
    Πάνω σε αυτό το θέμα, γράφτηκαν πολλά από αξιόλογους αρθρογράφους, οπότε το δικό μου άρθρο εκ πρώτης όψεως δεν προσθέτει τίποτα. ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ όμως…
    Από την αρχή, φαίνεται ότι το παιχνίδι είναι ‘’ΣΤΗΜΕΝΟ’’.
    Πώς είναι δυνατόν να έχει το κράτος πλεόνασμα ( πρωτογενές, δευτερογενές, πολυγενές, είναι αδιάφορο ) όταν χρωστάει σε ότι περπατάει στην Ελλάδα. Σε Εταιρείες, σε ιδιώτες, ακόμα και στην κουτσή Μαριώ ( όχι την Ρεπούση, αυτή τα παίρνει ‘’χοντρά’’ και μας δουλεύει…). Ακόμα και σε εμένα, χρωστάει 110 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2013, από δαπάνη φαρμάκων. Θυμάστε, τότε με την απεργία.
    Επομένως, το πολυδιαφημισμένο ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ δεν υπάρχει. Πολλοί, το απέδειξαν και με άλλους τρόπους, καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα.
    Τι γίνεται τότε και θα ‘’βρέξει λεφτά’’ στα πορτοφόλια μας ?
    Μόνο οι χαζοί δεν καταλαβαίνουν, ότι το όλο σχέδιο είναι προεκλογικό, για να κατευνάσει κάπως την οργή του κόσμου κατά της  κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα θέματα. Από πού να αρχίσει κανείς? Από το  Υπουργείο Υγείας που ο όμορφος το μετονόμασε άτυπα σε ‘’Θανάτου’’ ? Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…
    Βγαίνει λοιπόν ο πρωθυπουργός, και λέει ότι θα το μοιράσουμε στον κόσμο. Μπράβο ! Έλα όμως που ο κακός λύκος ( συγγνώμη, η ΤΡΟΙΚΑ ) δεν είχε έρθει ακόμα για να ‘’κουβεντιάσουμε λίγοι το θέμα’’ ?
    Ήρθε λοιπόν, και με το που ήρθε, έφερε τις απόλυτες αντιρρήσεις της. Όμως εμείς οι καλοί, που ενδιαφερόμαστε για το λαό, ‘’της δώσαμε να καταλάβει’’ και να κόψει το ‘’παραμύθι’’ της. Δικά μας λεφτά είναι, ό τι θέλουμε τα κάνουμε ! Θα τα μοιράσουμε στον κόσμο !
    Αμέσως τα κοράκια, μπήκαν στη θέση τους. ‘’Αμάν, εδώ δεν μας παίρνει άλλο! Αυτοί είναι αποφασισμένοι! ‘’
    Έ, κόψαμε και εμείς λιγάκι, και θα μοιράσουν μόνο 500.000.000 ευρώ.
    Εάν όλο το παραπάνω δεν είναι σκηνοθεσία, τοτε τι είναι ??? Για αυτό λέω ότι το παιχνίδι είναι ‘’στημένο’’ και η τράπουλα ‘’σημαδεμένη’’.
    Προφανώς, σε κάποια στιγμή έγινε μια κουβέντα κάπως έτσι.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Παιδιά, ξέρετε  έρχονται εκλογές για Ευρωκυνοβούλιο και Δημοτικές. Κάτι πρέπει να κάνουμε, να τους ξαναφέρουμε ‘’μέσα’’.
ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ‘’ΕΤΑΙΡΟΙ’’ ΜΑΣ. Δηλαδή, τι θέλετε να κάνετε ? Αυτό που θέλουν είναι τα λεφτά που τους κλέψαμε μαζί. Εμείς , πίσω δεν τα δίνουμε!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Ακριβώς έτσι, έχετε δίκιο. Θα κάνουμε όμως ένα κόλπο. Θα ανακοινώσουμε ότι υπάρχει πλεόνασμα στον προ’υ’πολογισμό και θα το μοιράσουμε στο λαό…
ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ‘’ΕΤΑΙΡΟΙ’’ ΜΑΣ. Πλάκα μας κάνετε τώρα ? Ποιο πλεόνασμα, εσείς κοντεύετε να βουλιάξετε!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Εντάξει, αυτό το ξέρουμε, αλλά είπαμε, κόλπο θα κάνουμε ! Θα πούμε ότι έχουμε πλεόνασμα, ότι θα το μοιράσουμε, και μετά εσείς θα έρθετε για ‘’διαπραγματεύσεις’’, ως συνήθως πρίν από τη ‘’δόση’’ μας. Θα σας το πούμε, και εσείς θα φέρετε αντιρρήσεις. Τα κανάλια και οι εφημερίδες, που έτσι και αλλιώς δικά μας είναι,  θα φέρουν τον κατακλυσμό, θα κάνετε ότι φεύγετε, θα ξαναέρχεστε και με τα πολλά, θα συμφωνήσετε να μοιράσουμε 500.000.000 ευρώ.
ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ‘’ΕΤΑΙΡΟΙ’’ ΜΑΣ. Μα αφού δεν τα έχετε !
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Δηλαδή τι θέλετε ? το ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αξιωματική αντιπολίτευση ? Γιατί, εκεί θα καταλήξουμε όπως πάμε !
ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ‘’ΕΤΑΙΡΟΙ’’ ΜΑΣ. Μάλλον δίκιο έχετε ! Και καλά, τα δώσαμε. Πώς θα τα πάρουμε πίσω ?
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Έλα μωρέ τώρα! Τα παίρνουμε πίσω ό τι ώρα θέλουμε ! Λίγο με εφορία, λίγο με φάρμακα, λίγο με ακίνητα, λίγο με διόδια, δεν είναι και μεγάλο το ποσό σε σχέση με όσα χρωστάμε! Ο βρεγμένος, δεν φοβάται την βροχή!
ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ‘’ΕΤΑΙΡΟΙ’’ ΜΑΣ. Λοιπόν, έχετε δίκιο. Αυτό θα κάνουμε! Τώρα αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε πώς τα καταφέρνατε τόσα χρόνια και τους δουλεύατε όλους. Μέχρι και εμάς δουλεύατε!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Πάνε αυτά τώρα! Είμαστε μαζί σε όλα. Για να είμαστε όμως, πρέπει να είμαστε και στην εξουσία!
    Αμφιβάλει κανείς ότι αυτή η υποθετική συνομιλία θα μπορούσε να είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ, με άλλες λέξεις αλλά με το ίδιο νόημα ?   
Πάμε παρακάτω τώρα.  Σε ποιους θα μοιραστούν τα λεφτά έχει αναλυθεί από πολλούς και πολύ σωστά. Κοινό συμπέρασμα, ότι ΟΣΟΙ πάρουν κάτι, θα είναι πάνω – κάτω 500 ευρώ. Ποσό σημαντικό για πολλούς, που θα ‘’βουλώσουν’’ κάποιες τρύπες.
    Εγώ σας λέω το άλλο. Ότι όλοι ανεξαιρέτως, χωρίς προ’υ’ποθέσεις και ‘’πλαφόν’’ , θα πάρουν όχι 500, αλλά 1.000, 2.000, 5.000 ή και περισσότερα. Λύνεται το πρόβλημα και όλα είναι μέλι – γάλα? ( γάλα? Τι το θυμήθηκα τώρα αυτό !)
    Η όλη κατάσταση, μου θυμίζει Εταιρεία που έχει κέρδη και δίνει ΜΕΡΙΣΜΑ στους μετόχους. Εδώ, Εταιρεία είναι το Ελληνικό Δημόσιο ( έτσι το κατάντησαν ) και μέτοχοι όλοι εμείς. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται στην συγκεκριμένη περίπτωση.
    Άντε και τα πήραμε τα 500 ευρώ, ή όσα τελος πάντων δώσουν σε όσους δώσουν. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, σε μια βδομάδα το πολύ, πήγαν σε υποχρεώσεις, που έχουμε ή νομίζουμε ότι έχουμε. Και ξέρετε πού θα καταλήξουν φυσικά, έ ? Στους επίσημους Τοκογλύφους! Στις Τράπεζες δηλαδή! Και στη συνέχεια, πάλι τα ίδια! Είναι λύση αυτή? Το ‘’άντε πάρε και εσύ κάτι’’, είναι ένα φιλοδώρημα, λίγο μεγαλύτερο από αυτό που αφήνουν στις ταβέρνες και τα 5*ξενοδοχεία που συχνάζουν! Σίγουρα μεγαλύτερο από αυτό που δίνουν στους ‘’ένστολους’’ θυρωρούς, ταξιθέτες και παρκαδόρους που τους εξυπηρετούν. Καμμία αντίρρηση ? Ωραία! Πάμε παρακάτω.
    Δεν ξεχωρίζω στρατιωτικούς  ( εν ενεργεία και αποστρατεία) και δημοσίους υπαλλήλους ( συνταξιούχους και εργαζόμενους ). Όλους τους έχουν ‘’ρημάξει’’, άλλους περισσότερο άλλους λιγώτερο. Φυσικά, εξαιρέθηκαν ‘’οι δικοί τους άνθρωποι’’, κάποιες ειδικές κατηγορίες ‘’δημοσίων’’ υπαλλήλων. Ξέρετε ποιες είναι.
    Ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, θα ήταν η αποδοχή του γεγονότος της παρανο’ι’κής περικοπής των μισθών και των συντάξεων, και η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ της επαναφοράς ή έστω της αισθητής βελτίωσης των αποδοχών. Όμως, κάτι τέτοιο, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μόλις εχθές, ο Στουρνάρας δήλωσε ότι «Τα περισσότερο επώδυνα είναι πλέον πίσω μας». Άρα, ακολουθούν ΑΠΛΩΣ ΕΠΩΔΥΝΑ μέτρα. Ας διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις, που η κάθε μία έχει τη σημασία της.
    Έχουν την εντύπωση λοιπόν , ότι με το ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ ή έστω το ΜΕΡΙΣΜΑ, θα καταλαγιάσουν την λα’ι’κή οργή και αγανάκτηση. Μάλλον τους μειδίασαν μειδίαμα πλάνο ! Εάν προσπαθούν με π@@@ες να βάψουν τα αυγά, τώρα που το Πάσχα πλησιάζει και αυτό, μάλλον θα τα κάνουν χρώματος σκατί.

    Σημασία έχει, πως με τέτοια τερτίπια, τα πρόβατα δεν ξαναμπαίνουν στο μαντρί. Εγώ τουλάχιστον, ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΩ !

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

         

 Προχτές, σε μία συζήτηση συναδέλφων, τους άκουσα να λένε για το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, να εκθειάζουν την δημιουργία του και να επισημαίνουν την πολιτιστική του προσφορά στην πόλη μας.
         Δεν τους γνώριζα, καθόμουν με φίλους στο διπλανό τραπέζι, και για το λόγο αυτό δεν πήρα μέρος στη συζήτηση.
        Κάποια στιγμή, η συζήτηση πήγε στο ‘’ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ’’, και διαπίστωσα ότι κανείς τους δεν γνώριζε τις πραγματικές συνθήκες δημιουργίας του, άκουσα δε απίθανα πράγματα για κάποιους που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι ‘’ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ’’
       Αισθάνθηκα πικρία, γιατί κανείς δεν ξέρει την πραγματικότητα, σχετικά με το πώς ξεκίνησε το όλο θέμα, και την εξέλιξή του. Καιρός πλέον είναι, να μπούν κάποια πράγματα στη θέση τους.
       Το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου, είναι δίδυμο κτίριο με το Στρατηγείο του Γ΄ΣΣ. Μετά την απομάκρυνση της Μοιρας Καταδρομών, το κτίριο έμεινε σχεδόν κενό, αφου στέγαζε κάποια γραφεία στο ισόγειο , οικονομικών υπηρεσιών. Όλο το υπόλοιπο κτίριο, παρέμενε ασυντήρητο, με φανερά πλέον τα σημάδια της εγκατάλειψης.
       Ήδη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διεκδικούσε για Δημαρχείο Θεσσαλονίκης τόσο το κτίριο του Στρατηγείου του Σώματος Στρατού, όσο και αυτό, παρά το ότι του είχε παραχωρηθεί ειδικά για δημαρχείο ολόκληρος ο χώρος από το Βυζαντινό Μουσείο και κάτω μέχρι το πάρκο της ΧΑΝΘ, όπου και τελικά έγινε. Οι παλαιότεροι, θυμούνται ότι εκεί ήταν το Φρουραρχείο, το Στρατιωτικό Πρατήριο και το Στρατιωτικό Θέατρο.
       Τοποθετήθηκα στο Γ΄ΣΣ/7οΕΓ τον Ιούλιο του 1990. Τον Σεπτέμβριο του 1992, με τις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου να πλησιάζουν, ο τότε Διοικητής του ΣΣ, ήθελε να κάνουμε μία έκθεση φωτογραφίας στο γνωστό Περίπτερο του Σώματος Στρατού, στην αρχή της Βασιλέως Γεωργίου. Την όλη διοργάνωση, την ανέθεσε στο Γραφείο, και ειδικότερα σε εμένα.
       Εμείς, φωτογραφικό υλικό δεν είχαμε καθόλου. Τον ίδιο καιρό, στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα, γινόταν μία ακριβώς ίδια Έκθεση Φωτογραφίας και κατέβηκα στην Αθήνα ειδικά για αυτό το λόγο, για να δώ τον τρόπο εκθέσεως, λεπτομέρειες της εκθέσεως και να ζητήσω τον δανεισμό στο Γ’ΣΣ φωτογραφιών για την έκθεσή μας.
       Πράγματι, κατέβηκα στην Αθήνα. Αφού ρύθμισα όλες τις λεπτομέρειες που αφορούσαν την έκθεση φωτογραφίας, είχαμε μια εκτενή συζήτηση με τον Έφορο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Αξιωματικό του Ναυτικού κ. Οικονόμου. Μην ψάχνετε βαθμό, δεν τον θυμάμαι.
       Η συζήτησή μας είχε σαν θέμα την ανυπαρξία οτιδήποτε σχετικού με Στρατιωτικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη, και τις δυνατότητες που πιθανόν να υπάρχουν, για την ίδρυση Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.
      Σημειωτέον ότι στην Αθήνα, στα υπόγεια, υπήρχε πάρα πολύ υλικό του Μουσείου, αναξιοποίητο λόγω χωρητικότητος. Μέρος του υλικού αυτού, θα μπορούσε να εκτεθεί στην Θεσσαλονίκη σε κατάλληλο κτίριο. Στην συζήτηση, επισημάνθηκε από εμένα η ύπαρξη του κτιρίου όπου λειτουργεί πλέον το Πολεμικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.
       Για να γίνουν όμως αυτά, έπρεπε κατ’ αρχή να γίνει αλλαγή χρήσεως του χώρου, για να εγκατασταθεί το παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου.
       Με αυτές τις σκέψεις, και με δεδομένο το ότι εάν η αποφασισμένη από εμένα τουλάχιστον προσπάθεια είχε αίσιο τέλος θα ‘’έκοβε’’ και την όρεξη του Δήμου Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του κτιρίου, μόλις επέστρεψα από την Αθήνα, έκανα εισήγηση στον Διοικητή του Σ. Στρατού, για την έναρξη ενεργειών  εκ μέρους του Σώματος Στρατού , για την ίδρυση Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου.
       Σημειωτέον, ότι είχα την έγκριση ( διαφορετικά δεν γινόταν ) και θερμή συμπαράσταση του τότε Διευθυντή του 7ου Επιτελικού Γραφείου, Συνταγματάρχη Παντελή Γιαννακόπουλου.
       Πήρα την έγκριση, για να ξεκινήσω τις ενέργειες. Μέσα στον Σεπτέμβριο, ήρθε ιδιωτικά από την Αθήνα ο κ. Οικονόμου που προανέφερα, περιηγηθήκαμε τους υπό μελέτη χώρους και μετά από μετρήσεις ( δούλεψε μετροταινία ‘’σύννεφο’’ )  καταλήξαμε σε απολύτως συγκεκριμένα στοιχεία, τόσο για το κτίριο και τον απαιτούμενο γύρω του χώρο, όσο και για την αρχική μορφή του Μουσείου.
       Και πάλι, υπέβαλα την εισήγησή μου με λεπτομέρειες πλέον , και την επισήμανση ότι το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών βλέπει το όλο θέμα απολύτως θετικά.
       Όλα αυτά, έγιναν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα, όταν ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Βαρβιτσιώτης ήρθε στη Θεσσαλονίκη για τον επίσημο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, μετά την επίσκεψη στην Έκθεση Φωτογραφίας, να επισκεφθεί τον χώρο και να ενημερωθεί επι τόπου  από εμένα και τον Σωματάρχη για το όλο θέμα. Εκεί, πήραμε την έγκριση να προχωρήσουμε το όλο θέμα.
       Μετά από 3 μήνες περίπου, το θέμα πήρε τον δρόμο του. Έγινε αλλαγή χρήσεως του χώρου και δόθηκαν τα πρώτα 40.000.000 δρχ αν θυμάμαι καλά, για μελέτες κτλ. Ήταν πλέον σε εκείνη τη φάση, αρμόδια η ΔΣΕ και η ΔΜΧ.     
  Το Γραφείο, δεν απασχολήθηκε περισσότερο,  αφού το θέμα είχε πάρει πλέον το δρόμο του. Με μεγάλη μου ικανοποίηση, έβλεπα το έργο να προχωράει, και τον εκάστοτε Υπουργό Εθνικής Αμύνης να ενημερώνεται επιτόπου από τον εκάστοτε Σωματάρχη. Όλα αυτά, μέχρι τον Ιούνιο 1995, που πήρα μετάθεση.
       Αυτή τη στιγμή, και από την έναρξη λειτουργίας του, το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εξωτερικά έχει ακριβώς την μορφή που προτάθηκε από εμένα και τον κ.Οικονόμου . Μόνο που αντί για παλιά τορπιλάκατο έχει μόνο τορπίλη.
       Για  όλα  τα παραπάνω, υπάρχει  το σχετικό  αρχείο στο  Σώμα Στρατού  ( εάν διατηρήθηκε ) που τα αποδεικνύει.
       Μετά από όλα όσα περιέγραψα, μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας, για το πώς ξεκίνησε το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Με βάση το αξίωμα, ότι ‘’η αρχή είναι το ήμισυ του παντός’’, πιστεύω ότι έχω κάποια μικρή σχέση και εγώ.
       Προσωπικά, πιστεύω ότι ίσως είναι το έργο για το οποίο μπορώ να υπερηφανεύομαι, και το μόνο που ουσιαστικά προσέφερα στην πόλη μου. Μεγάλο ρόλο, έπαιξαν και οι συγκυρίες, καθώς και η ύπαρξη ανθρώπων που είδαν θετικά το όλο εγχείρημα.
       Θα μπορούσα να αναφέρω πολύ περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δεν θα προσέθεταν τίποτα περισσότερο στην ουσία.
       Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο είμαι υπερήφανος, αυτό είναι η δημιουργία του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που είναι πλέον ένα από τα στολίδια της πόλης μας και που πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθούν όλοι, ιδιαίτερα τα Σχολεία.
      Επομένως, μην αναρωτιέστε πώς ξεκίνησε η δημιουργία του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. ΤΩΡΑ, ΞΕΡΕΤΕ!

     Εγωιστικό ?  Ίσως, όμως αυτό δεν με ενοχλεί.