Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ…ΚΑΠΟΥΤ !

ΕΡΤ…ΚΑΠΟΥΤ !
    Όλοι κατά καιρούς, μιλάμε για ‘’κεραυνούς εν αιθρία’’, και πράγματι κάπως έτσι γίνεται συνήθως.
Στην περίπτωσή μας όμως, μπορούμε να μιλήσουμε για το ‘’χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου’’, αφού εδώ και καιρό ήταν αναμενόμενα κάποια μέτρα για την ΕΡΤ, δεν ξέραμε όμως ποια ακριβώς ( ή περίπου ) θα είναι.
    Φαίνεται όμως, ότι κάποιοι στην κυβέρνηση εμπνεύστηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο , τον Γόρδιο Δεσμό και τον τρόπο που τον έλυσε. Έτσι, βγήκε το ξίφος και ο δεσμός λύθηκε. Ό τι δεν λύνεται, κόβεται. Όλα ωραία και καλά, μέχρι εδώ.
    Τον κόψαμε λοιπόν τον γόρδιο δεσμό, αφού μάλλον δεν μπορέσαμε να τον λύσουμε. Τώρα, αν προσπαθήσαμε, αν θελήσαμε, αν μπορούσαμε να τον λύσουμε, αυτό δεν το ξέρω. Ξέρω το αποτέλεσμα.
    Πρίν συνεχίσω, μου ήρθαν στο μυαλό κάποιες απολύτως αναξιόπιστες πληροφορίες από ανεξακρίβωτη πηγή που πήρα τον καιρό εκείνο, όταν κάποιος Μπαγλαμίτης ή κάπως έτσι, πέρασε από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Πρίν ‘’ξεπαστρέψη’’ όλη την ιεραρχία των ΕΔ, από τον φόβο πραξικοπήματος, είχε εισηγηθεί στον τότε πρωθυπουργό το κλείσιμο της ΕΡΤ, με το αιτιολογικό ότι στα πραξικοπήματα παγκοσμίως αλλά και κινηματογραφικώς, οι πραξικοπηματίες πρώτα από όλα, καταλαμβάνουν την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αφ ενός για να μεταδίδουν τα μηνύματά τους, και αφ ετέρου να μην μπορούν οι αντίθετοι να μεταδώσουν τα δικά τους. Λέτε αυτό να ίσχυσε ετεροχρονισμένα ?
    Να λοιπόν, που αποκτήσαμε καινούριο θέμα να ασχοληθούμε, εκεί που η Χιτλερμέρκελ και ο Γκεριγκσόιμπλε μας είχαν αφήσει προσωρινά ήσυχους. ( Μην απογοητεύεστε, θα γυρίσουν δριμύτεροι )
Το κύριο ερώτημα είναι ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ ή όχι ?
    Οι απαντήσεις είναι δύο και το παράδοξο είναι ότι ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ είναι σωστές. Κάι το ‘’ΕΠΡΕΠΕ’’ αλλα και το ‘’ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ’’.
    Έτσι που έγινε η κατάσταση, δίνεται μια απίθανη περίπτωση για κομματική εκμετάλλευση, από όλους προς όλους. Ο καθένας θα λέει ( και άρχισε ήδη να λέει ) το ‘’κοντό του και το μακρύ του’’, και, το αστείο της υποθέσεως είναι …ότι θα έχει δίκιο!
    Και όλοι εμείς οι υπόλοιποι, που δεν είμαστε πολιτικοί ή κομματόσκυλα διαφόρων χρωμάτων, έχουμε την άποψή μας, και ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΙΚΙΟ !
    Ας δούμε , τι γινόταν ή τι υποπτευόμασταν ότι γινόταν στην πάλαι ποτέ πλέον ΕΡΤ.
    Κατ΄αρχή, κανείς δεν διαφωνεί ότι τα χρήματα ξοδευόταν σε απίθανους ρυθμούς και ποσότητες, για αμφιλεγόμενα ή και απαράδεκτα θέματα. Θυμάται κανείς, πριν από πολλά χρόνια εκείνο το ‘’ΠΕΦΤΑΝ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΑΝ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ’’ ενός απίθανου που παρίστανε το σκηνοθέτη και που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΡΤ ? Είχε ξεσηκωθεί μια γενική κατακραυγή, εξαιρουμένων βέβαια των ‘’κουλτουριάρηδων’’. Τι σας θύμισα τώρα, τους μεγαλύτερους…
    Ας πάμε στην ουσία, επιγραμματικά, γιατί πρόκειται περί γνωστών περιπτώσεων.
    Δυσθεώρητα υψηλές αμοιβές σε προσωπικό με πομπώδεις θέσεις και μηδενική ή ελάχιστη παρουσία και προσφορά. Κυκλοφόρησαν πριν λίγο καιρό κάποια ‘’μισθολόγια’’, τα οποία ξεπερνούσαν τα όρια της προκλήσεως.
    Υπέρογκες αμοιβές σε συντελεστές εκπομπών, έστω και αξιόλογων. Να μην τις λέμε κιόλας, μια φορά την εβδομάδα ήταν…
    Καταφύγιο του ‘’κάθε πικραμένου’’, αρκεί να ήταν κομματόσκυλο, και να ήξερε και λίγα ελληνικά. Πολλές φορές, και αυτά δεν ήταν απαραίτητα.
    Για πολλούς ( δημοσιογράφους, παραγωγούς, κτλ κτλ ) θα μπορούσαμε να πούμε ότι ‘’άξιζαν τα λεφτά τους’’, όχι όμως και ΤΟΟΟΣΑ λεφτά. Και μάλιστα, σήμερα, με την ανεργία εκεί που είναι και τους μισθούς κάπου στο βάθος.
    Για το χαρτζηλίκι τους, έδιναν εκπομπές σε απίθανους και απίθανες, αρκεί να υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα ( Μιμή…πχ ). Και με τι αμοιβές….
    Απερίγραπτος διοικητικός κυκεώνας, με αντικρουόμενες εντολές ( σε απολύουμε – δεν σε απολύουμε )
    Εσείς ξέρετε και άλλα.
    Η προσφορά της ? Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι σε πολλά θέματα ήταν σημαντική. Υπήρχαν εκπομπές πολύ καλές ποιοτικά και ενημερωτικά, οι οποίες δεν στοίχιζαν ‘’της Παναγιάς τα μάτια’’.
    Μια άλλη παράμετρος είναι, το ότι 2600 – 2700 εργαζόμενοι ‘’πετάχτηκαν στο δρόμο’’ κατά την προσφιλή έκφραση των ποικιλοχρόμων συνδικαλισταράδων. Αυτό είναι γεγονός.
    Η όποια αποζημίωση απολύσεως, δεν είναι αρκετή για να καλύψει την ζημιά τους. Και βέβαια, οι περισσότεροι από τους 2600, δεν ήταν υψηλόμισθοι που κατασπάρασσαν τον κρατικό προυπολογισμό. Ηταν απλοί εργαζόμενοι, σαν όλους τους τίμια εργαζόμενους. Για αυτούς, λυπάμαι πραγματικά. Θα έπρεπε να λυπούνται και αυτοί που με τις ‘’λαμογιές’’ τους τους έστειλαν στην ανεργία. Αλλα, μην ζητάμε και ευαισθησίες…Όποιοι τις επικαλούνται, συνήθως είναι αναίσθητοι και ανάλγητοι.
    Μου έκανε εντύπωση, η δήλωση του Κεδίκογλου σε ερώτημα, πριν από λίγες μέρες, εάν πρόκειται να κλείσει η ΕΡΤ. Όχι η δήλωση με την οποία το διέψευσε, αυτή είναι η δουλειά του, αλλα το ότι ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ να δώσει την απάντηση. Η γνώμη μου είναι ότι ΗΞΕΡΕ τι πρόκειται να γίνει, αλλα ‘’έψαχνε’’ στο μυαλό του την απάντηση. Όσοι μπορούν, ας ξαναδούν το βίντεο. Θα το διαπιστώσουν.
    Τι θα γίνει και με τα ‘’τηλεοπτικά δικαιώματα’’ των αθλητικών μεταδόσεων ? Οι ομάδες θα πάρουν τα λεφτά ‘’τους’’ ? Το ‘’τους’’, μπαίνει σε εισαγωγικά, γιατί πρόκειται για τα δικά μου λεφτα και τα δικά σας που οι καρεκλοκένταυροι σκορπούσαν αφειδώς και ασυστόλως.
    Επρεπε να κλείσει η ΕΡΤ ?
    Στην κατάσταση που την έφεραν, μάλλον ΝΑΙ. Δεν θα κρίνουμε μόνο από το προσφερόμενο πρόγραμμα, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό. Θα κρίνουμε από όσα κρύβονται ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. Δεν τα ξέρουμε όλα, θα πεί κάποιος. Τα φανταζόμαστε μετά βεβαιότητος, θα του πούν οι υπόλοιποι.
    Υπάρχει κάποιος κανόνας. Δεν γκρεμίζουμε τίποτα, εάν προηγουμένως δεν έχουμε αποφασίσει και σχεδιάσει το ΤΙ ΘΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ στη θέση του. Οι υποδομές, υπάρχουν. Αρκεί να αξιοποιηθούν όπως πρέπει από άτομα ΆΞΙΟΛΟΓΑ και ΤΙΜΙΑ, που με επαγγελματικά κριτήρια ξέρουν το τι θα κάνουν. Ίσως υπάρχουν κάπου. Αρκεί να μην είναι ΑΔΗΦΑΓΑ.
    Εντάξει, λοιπόν, την έκλεισε την ΕΡΤ η κυβέρνηση ( ποια ‘’κυβέρνηση’’, τα 2/3 της, ή τα 3/5 της, ή βάλτε εσείς ποσοστό, όχι όλη πάντως ). Και όλοι διαμαρτύρονται, γιατί έκλεισε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ νόμιμο κανάλι στην Ελλάδα. Πού ?? Στην Ελλάδα, την χώρα της παρανομίας.
    Δεν μας αρέσει να το λέμε, αλλα έτσι είναι. Γιατί φωνάζουν τώρα ? Γιατί δεν έκαναν τόσα χρόνια ΝΟΜΙΜΑ τα παράνομα, ή γιατί δεν τα έκλεισαν ? Την απάντηση την έδωσε πριν από πολλά χρόνια ο αείμνηστος Σπύρος Καλογήρου.’’ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ…’’ Και με ποιους θα έρχονταν σε σύγκρουση ? Με τον Μπόμπολα, τον Λαμπράκη, τον Κυριακου κτλ κτλ ? Και μετά τι θα γινόταν ? Αφού αυτοί ‘’βοηθούσαν΄΄ και προέβαλαν το ανύπαρκτο έργο τους. Αυτοί ‘’έθαβαν ‘’ τους αντιπάλους για να μην χαλάσει η ‘’μανέστρα’’. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
    Δεν το φαντάζομαι, αλλά καλά θα κάνουν οι ‘’κρατούντες’’ να προσέξουν και εξασφαλίσουν το αξιόλογο Αρχείο της ΕΡΤ, που εγώ το θεωρώ κληρονομιά μας .
    Απάντησα στο ερώτημα, εάν καλώς έκλεισε η ΕΡΤ ? Όχι, ε ? Μα δεν πρόκειται να απαντήσω. Ο καθένας έχει την δική του απάντηση, και κάπου την στηρίζει. Ίσως, η κατάσταση να μην ήταν αναστρέψιμη, ίσως η εξυγίανση να ήταν αδύνατη, ίσως έπρεπε να ξεφορτωθούν δεινά του παρελθόντος. Στο κάτω – κάτω της γραφής, κρατικά ήταν, ό τι θέλανε την κάνανε. Και την κάνανε !
    Δεν ξέρω για εσάς, εμένα πάντως θα μου λείψουν μερικά πράγματα, ειλικρινά.
    Θα μου λείψει το σήμα ( μόνον ) της ‘’ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ’’.
    Θα μου λείψουν οι Ιστορικές Αναδρομές
    Θα μου λείψουν οι εκπομπές του στυλ ΄΄ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ’’
    Θα μου λείψουν αρκετά, μια και βλέπω αρκετά τηλεόραση.
    Και θα μου λείψει και η ‘’ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ’’, γιατί, τώρα με τι θα με παίρνει ο ύπνος το μεσημέρι ???
Ανδρέας