Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ

    Το ΠΑΣΧΑ έρχεται, σε λίγες μέρες. Όλοι μας, σαν καλοί Χριστιανοί που τηρούμε τα Ήθη και Έθιμά μας, θα το γιορτάσουμε με την μεγαλοπρέπεια που πρέπει, όπως κάθε χρόνο.
    Η Μεγάλη Εβδομάδα, περίοδος κατ’ εξοχήν Νηστείας και Προσευχής, θα μας δώσει , όπως κάθε χρόνο, την ευκαιρία να ξαναέρθουμε κοντά στον Κύριο, από τον οποίο οι καθημερινές συνθήκες μας απομάκρυναν λίγο, να προσευχηθούμε και να επανεκτιμήσουμε όλα όσα έχουν αξία στη ζωή μας.
    Η κορύφωση, θα έρθει με την Σταύρωση, και μετά η μεγάλη χαρά και ευτυχία, η ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
    Πόσο γνωστά, πόσο επαναλαμβανόμενα κάθε χρόνο είναι όλα αυτά…Όμως, πάντα τα γιορτάζουμε με την ευλάβεια που τους ανήκει.
    Φέτος, περισσότερο από πέρσι, οι συνθήκες είναι δυσμενέστερες για πολλούς συμπατριώτες μας ( αλήθεια, γιατί καταργήθηκε άτυπα το ‘’συμπατριώτες΄΄ και αντικαταστάθηκε από το ‘’συμπολίτες’’ ? Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. ) λόγω όχι μόνο της υπάρχουσας οικονομικής συμπίεσης ( κομψό, εεε ? ) και ανέχειας, αλλα  και της επιτάσεώς της.
    Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας, καθημερινά φθίνουν οικονομικά, και αυτό έχει σαν συνέπεια να φθίνουν και σε όλα τα υπόλοιπα πραγματικά ευγενή συναισθήματα.
    Εξαίρεση αποτελούν οι ‘’Μανδαρίνοι’’ της εξουσίας, τους οποίους τίποτα δεν τους αγγίζει, τίποτα δεν τους επηρεάζει. Όμως, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν τέτοιοι. Σήμερα, δεν ασχολούμαι με αυτούς.
    Πρίν μόλις 2-3 χρόνια, γιορτάζαμε την Ανάσταση του Κυρίου με τον γνωστό ΕΛΛΗΝΙΚΟ τρόπο, με χαρά και γλέντι, ψήνοντας αρνιά και κοκορέτσια στη σούβλα, μαζεμένοι οικογενειακά και με τους καλούς μας φίλους.
    Σιγά- σιγά, το αρνί στη σούβλα έγινε μπουτάκι αρνίσιο στο φούρνο, και το μπουτάκι έγινε ένα κιλό πα’ι’δάκια με μπόλικες πατάτες τηγανιτές.
    Φέτος, τα πα’ι’δάκια μάλλον θα είναι λιγώτερα, ή οι παρέες που θα γιορτάσουν μαζί θα είναι μεγαλύτερες. Να και ένα καλό !
    Εδώ και πάνω από 3 χρόνια πλέον, ζούμε την ΄΄Μεγάλη Εβδομάδα΄΄ μας, την εβδομάδα των παθών. Όχι του Κυρίου, αλλα των δικών μας παθών. Όλοι ευελπιστούμε στην Ανάσταση, η οποία όμως για να έρθει, πρέπει να προηγηθεί η Σταύρωση. Και κατά την γνώμη μου, η Σταύρωση δεν έχει έρθει ακόμα. Επομένως, και η Ανάσταση αργεί.
    Ο Κύριος, ανασταίνεται κάθε χρόνο και έτσι και φέτος, ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ. Το βασανιστικό ερώτημα είναι όμως, ‘’ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ?’’.  Δεν μπορώ να απαντήσω.
    Προβληματίστηκα, με το τι είδους ευχές πρέπει να στείλω φέτος. Οι μόνες ευχές που μου έρχονται στο μυαλό, είναι για συμπόνοια, αγάπη, αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια μεταξύ μας, γιατί όλοι πλέον έχουν την ανάγκη όλων. Ακόμα και αυτοί που πιστεύουν το αντίθετο.
    Με βάση τα παραπάνω, σας στέλνω την παρακάτω φετεινή Πασχαλινή Κάρτα, όπως την ‘’έφτιαξα’’ λιγάκι για να είναι πιο σαφής.
 
    Άλλες χρονιές, θα έστελνα απλές ευχές για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, και ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, με άλλη κάρτα, όπως η παρακάτω.

Ανδρέας