Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΗ ΙΛΑΡΟΤΡΑΓΩΔΙΑ

Είχαμε την δυστυχία να το ζήσουμε και αυτό.
     Για 15 ολόκληρες μέρες, μία εντολή για σχηματισμό Κυβερνήσεως περιφερόταν από τον έναν στον άλλο αρχηγό κομμάτων με την κούριερ της Προεδρίας, μέχρι να γίνει κατανοητό ότι με τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μα’ί’ου, ‘’τα κουκιά’’ δεν έβγαιναν και οποιαδήποτε Κυβέρνηση και αν σχηματιζόταν, θα είχε μέσα της τον σπόρο της καταστροφής.
     Και χωρίς καμία απολύτως υποψία πολιτικής τοποθετήσεως, μπορώ να επισημάνω τα εξής, τα οποία φαντάζομαι έχετε και εσείς καταλάβει, αν όχι από την πρώτη, σίγουρα όμως από την δεύτερη στιγμή.
     Ας τα πάρουμε με την σειρά.
     Κατ’ αρχή, έχουμε κάποια δεδομένα, σύμφωνα με δηλώσεις τους.
     Πρώτον, η Παπαρήγα δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα συνεργασθεί σε κανενός είδους Κυβέρνηση.
     Δεύτερον, όλοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα συνεργαστούν με τον Μιχαλολιάκο.

     Πάμε λοιπόν στα τέσσερα μέρη της ιλαροτραγωδίας που ζήσαμε.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΝ. Εντολή στον Σαμαρά.

Με ποιόν να φτιάξει Κυβέρνηση ?
ΑΛΦΑ  Με τον Τσίπρα δεν γίνεται, γιατί τα προγράμματα είναι εντελώς διαφορετικά
ΒΗΤΑ  Με τον Βενιζέλο δεν γίνεται, γιατί τα κουκιά δεν βγαίνουν. Χρειάζεται και κάτι ακόμα. Και μια και δεν υπάρχει άλλο συγγενές ( της πολυκατοικίας, ντέ…) κόμμα μέσα στη Βουλή, μια και Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη έμειναν έξω από το χορό, μένει ο Κουβέλης. Ο οποιος όμως για να συμπράξει θέλει και τον Τσίπρα μαζί, οπότε πάμε στο ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΝ ΑΛΦΑ. Και φτού και από την αρχή.
ΓΑΜΑ. Με τον Καμμένο δεν γίνεται, όχι μόνο γιατί δεν φτάνουν τα ‘’κουκιά’’, αλλα κυρίως γιατί δήλωσε ότι δεν συνεργάζεται με τον Σαμαρά.
Τόμπολα…..!
Πάει δηλαδή το πρώτο μέρος. Χρειάστηκαν τρείς μέρες για να καταλάβουν τα αυτονόητα.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Εντολή στον Τσίπρα.

Με ποιόν να φτιάξει Κυβέρνηση ?
ΑΛΦΑ. Με τον Σαμαρά, που βγαίνουν τα ‘’κουκιά’’, δές παραπάνω ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΛΦΑ.
ΒΗΤΑ. Με τους ενοίκους της δικής τους …πολυκατοικίας ( Παπαρήγα, Κουβέλη και ολίγον από Βενιζέλο ) , ακόμα και να το ήθελε η Παπαρήγα, πάλι δεν φτάνουν .Βλέπεις, Σαμαράς, Καμμένος και Μιχαλολιάλος έχουν πάνω από 150 ‘’κουκιά’’.
ΓΑΜΑ. Με τον Βενιζέλο, δεν φτάνουν, θέλουν και τον Σαμαρά. Οπότε…
 Τόμπολα πάλι….

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟΝ. Εντολή στο Βενιζέλο.

Αυτός τουλάχιστον, και με βάση τις προηγούμενες ‘’ζυμώσεις’’, κατάλαβε γρήγορα ότι το ψωμί δε φουσκώνει και δεν μπαίνει στο φούρνο, και δεν μας ταλαιπώρησε πολύ.

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΝ. Εντολή στον Καμμένο.

ΑΛΦΑ. Με τον Σαμαρά, πάμε στο ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΓΑΜΑ.
ΒΗΤΑ. Με τον Τσίπρα, μόνο στο ‘’μνημόνιο’’ συμφωνούν σχετικά. Οπότε, άστο και αυτό.
ΓΑΜΑ. Μα αν δεν έχεις τον Σαμαρά και τον Τσίπρα, δεν βγαίνουν τα ‘’κουκιά’’, ακόμη και με Παπαρήγα και Μιχαλολιάκο.

     Όλο αυτό λοιπόν, έκαναν 15 μέρες να το καταλάβουν. Και είχαν 15 μέρες σε αγωνία, όλους όσους δεν είχαν καταλάβει από την αρχή το μάταιο των προσπαθειών.
Και οι απ’ έξω, περίμεναν με αγωνία, όπως στη ρουλέτα στο καζίνο, να δούν ‘’πού θα κάτσει η μπίλια’’.

     Ποιος κέρδισε ? Μα αυτοί που κερδίζουν πάντα. Τα ΜΜΕ !
     Το πιο εύκολο πράγμα ήταν πλέον να κάνουν πολιτική εκπομπή, με κάποιο κεντρικό ερώτημα, να καλέσουν έναν από τον καθένα, και όσοι έρθουν.
     Τους βάζεις σε ένα τραπέζι, τους βάζεις και σε μερικά ‘’παράθυρα’’, άσχετα αν είναι δίπλα – δίπλα, τους πετάς στη μέση μία ερώτηση αποκλειστικά οικονομικής φύσεως, όπως στα σκυλιά ένα κόκκαλο, και σαν παρουσιαστής κάθεσαι και απολαμβάνεις τον ‘’σκυλοκαυγά’’.
      Κάπου – κάπου, δείχνεις ότι προσπαθείς να επέμβεις για να υπάρχει και κάποιος έλεγχος, αλλά στην ουσία, θα επέμβεις μόνο όταν αρχίσουν και βρίζονται ή πέφτουν μπουνιές. Δεν ξέρω, αν πιο πέρα υπάρχουν και 3 – 4 μπρατσωμένοι, για να τους χωρίσουν αν χρειαστεί.
     Τζάμπα πράμα, μεγάλη ακροαματικότητα, η εκπομπή πέτυχε. Ιδιαίτερα εάν η επιλογή των καλεσμένων ήταν προσεκτική και κατάλληλη για ‘’σκυλοκαυγά’’.

     Και ήρθε επι τέλους η μέρα που αποφάσισαν να μην μας κρατούν άλλο σε αγωνία, και προκήρυξαν καινούριες εκλογές. Εκεί σταμάτησε η τραγελαφική ιλαροτραγωδία που ‘’απολαμβάναμε΄΄ καθημερινά με τις ώρες. Τελικά, τυχεροί όσοι προτιμούσαν να παρακολουθούν τον Φώτη και την Μαρία, ή την Τατιάνα, ή να μάθουν να μαγειρεύουν, ή οτιδήποτε παρεμφερές τέλος πάντων.

     Και τώρα τι γίνεται ? Η Δαμόκλειος σπάθη, εξακολουθεί να είναι πάνω από τα κεφάλια μας και το ΔΝΤ και οι συμμορίτες του έχουν θρονιαστεί στην πλάτη μας.

     Ήδη οι προσεγγίσεις των συγγενών κομμάτων έχουν προχωρήσει, έγιναν συγχωνεύσεις, μεταγραφές, αποχωρήσεις και άλλα παρεμφερή. Η 17η Ιουνίου, πλησιάζει.

      Έχω την αίσθηση, ότι τα καινούρια αποτελέσματα, δεν θα διαφέρουν και πολύ από αυτά του Μα’ι’ου. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, έτσι θα πάνε όλοι τους. Δεν περιμένω συνταρακτικές αλλαγές. Κανείς δεν τις περιμένει. Ελπίζω μόνο, να βγεί η καλύτερη το δυνατόν Κυβέρνηση, γιατί εδώ και μήνες είμαστε στον ‘’αυτόματο πιλότο’’.

ΥΓ.Θα παρατηρήσατε ότι δεν αναφέρω κόμματα αλλα αρχηγούς. Γιατί, υπάρχουν πλέον κόμματα ? Εσείς τι λέτε ?

Ανδρέας Μελεζιάδης