Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Πάνε και οι εκλογές….Και τώρα τι γίνεται ?

    Όπως όλοι, έτσι και εγώ εχτές το βράδυ, έκατσα να παρακολουθήσω τα αποτελέσματα των εκλογών.
    Προβληματίστηκα, λυπήθηκα, γέλασα, αγανάκτησα, όλα σε μικρές δόσεις.

    Για να ξεκινήσω τις σκέψεις μου, ας βάλω τα ποσοστά των κομμάτων, έτσι, σαν αφετηρία συλλογισμών.

ΝΔ 19%, ΣΥΡΙΖΑ 17%, ΠΑΣΟΚ 13%, ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ 10,5%, ΚΚΕ 8,5%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7%, ΔΗΜΑΡ 6%, ( αυτοι μπαινουν στη Βουλή),
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2,9%, ΛΑΟΣ 2,9%, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 2,5%, ΚΑΤΣΕΛΗ 1%, ,, ΣΕΕ 0,61%.

     Προβληματίστηκα, γιατί κανείς δεν ξέρει τι γίνεται τώρα, ποια κυβέρνηση θα μας προκύψει, εάν προκύψει.Γιατί, κάποιοι λενε ότι ‘’πήραν το μήνυμα’’ αλλα, όπως και όλα τα προηγούμενα, δεν κατάλαβαν τίποτα.

     Λυπήθηκα, γιατί  ο ΣΕΕ πήρε μόνο 0,6 %. Πολλοί θα πούν ‘’Γιατί, τι περίμενες ? ‘’

     Γέλασα  με τους αναλυτές και εκπροσώπους των ηττημένων κομμάτων, που, ως συνήθως, προσπαθουσαν να αναλύσουν τα προφανή ( κάτι να κάνουν, δηλαδή..) και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

     Αγανάκτησα με το ‘’αμετανόητο’’ των υπευθύνων.

     Ας κάνουμε, μια εντελώς απλο’ι’κή ανάλυση της χτεσινής μέρας. Ο παράγοντας που επηρέασε καταλυτικά τα αποτελέσματα, είναι το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ( 1ο, 2ο, ενδιάμεσο, αρχικό, τελικό κτλ ) και δεν είναι τυχαίο το ότι οι υποστηρικτές του, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πήραν μαζί 30%. Έπρεπε να το περιμένουν.

    Δεν ωφέλησε η κομπορρημοσύνη , οι συγγνώμες και οι κούφιες υποσχέσεις του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ενός από τους πρωτεργάτες του επονείδηστου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ-1. Το αντίθετο μάλιστα, επειδή ο κόσμος τους έμαθε, η παρουσία του μάλλον επιδείνωσε την κατάσταση. Και το 13%, πολύ τους είναι, σύμφωνα με το κοινό αίσθημα.

    Όσο για τη ΝΔ, πέτυχε το αδιανόητο. Με το 70% και βάλε των Ελλήνων να καταφέρονται κατά του μνημονίου, να συγκεντρώνονται, διαμαρτύρονται, ξυλοκοπούνται, απειλούνται κτλ, με σημαία του κόμματος το ‘’ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ’’, με τις εκλογές σαν επικείμενη και μοναδική λύση, ξαφνικά συναίνεσε στο έγκλημα με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Εάν είχε κρατήσει την στάση της, σήμερα θα λέγαμε για παντοδύναμη κυβέρνηση με 50% και πάνω από 180 βουλευτές. Όμως , έγινε ιδανικός αυτόχειρας. Μήπως δεν ήθελε να κυβερνήσει ? Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.

     Ο ΛΑΟΣ τώρα. Δεν μπορείς να λές ‘’ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ’’, μετά να γίνεσαι μέλος ‘’μνημονιακής’’ κυβερνήσεως, και μετά να ξαναλές ‘’ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ’’. Με αυτά τα δεδομένα, όχι μονο δεν κράτησε την δύναμή του, αλλα την εκμηδένισε σχεδόν. Τάθελε και τάπαθε που λένε.

     Ερχόμαστε σε έναν από τους αναμφισβήτητα νικητές τον ΣΥΡΙΖΑ. Σταθερός στην θέση του κατά του μνημονίου από την αρχή, έγινε υποδοχέας του μέγιστου μέρους των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, και είναι πολλοί. Καθόλου έκπληξη το 17%. Μπορούσε να είναι και περισσότερο.

     Για τον ίδιο λόγο, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ , πρωτοεμφανιζόμενοι, πήραν 10,5%. Η ΝΔ ( κυρίως) και ο ΛΑΟΣ τους κλαίει.

     Για το ΚΚΕ, τι να πούμε ? Αφου με αυτές τις συγκυρίες έμεινε στα γνωστά ποσοστά του ( διαχρονικά από 5 μέχρι 9 % ), δεν θα έχει ποτέ αύξηση. Δεν αρκεί το ‘’ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ’’. Χρειάζεται και ‘’ξεκόλλημα’’ από στείρες και γραφικές θέσεις.

     Η ΔΗΜΑΡ τώρα, πήρε ένα 6%, το μερίδιό της από αυτούς που έφυγαν τροχάδην από το ΠΑΣΟΚ και που λόγω ενσυνειδήτων πολιτικών θέσεων δεν μπορούσαν να στραφούν δεξιότερα, αλλά μόνο αριστερότερα. Είχε και αυτή σερμαγιά ‘’κάτι ψηλά’’, νάτο το 6%. Θέλει φιλοσοφία και αναλύσεις ?

     Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Η πηγή της δύναμής της όπως αναδείχτηκε εχτές, δεν είναι τόσο οι  αντιμνημονιακές θέσεις της, αλλά οι θέσεις και τα έργα της στο μεταναστευτικό και στην εγκληματικότητα. Και οι θέσεις της, είναι απολύτως ενσυνείδητες. Εάν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εδώ και 15 – 20 χρόνια, έκαναν το αυτονόητο στο μεταναστευτικό που καίει την Ελλάδα, και κυρίως το περίφημο ‘’λεκανοπέδιο’’, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα είχε συμβολική παρουσία. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει αρχηγός κόμματος και δημόσια να λέει ‘’δεν θα επιτρέψουμε στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ να μπεί στην βουλή’’. Ποιος είσαι εσύ που το λές ?
Πού βρήκε την δύναμή της ? Εκτός από τον συγκεκριμένο πολιτικό της χώρο, μαζί της πήρε πολλούς που πιστεύουν ότι τα έργα είναι καλύτερα από τα λόγια. Και έκανε έργα, ακραία ίσως μερικά από αυτά, αλλά έκανε αυτό που δεν ήθελαν να κάνουν οι κυβερνήσεις μας. ( ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, όχι ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) Όσο δεν λύνεται το πρόβλημα, τόσο η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα ενισχύεται. Εκτίμησή μου είναι ότι όποιο κόμμα ενστερνισθεί τις θέσεις της στο μεταναστευτικό, θα έχει την συνεργασία και υποστήριξή της. Με το ΚΚΕ συνεργαζόμαστε, με την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ όχι ? Τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος είναι. Όσο για τους ψηφοφόρους της, πρώτα ρωτήστε την Λεπέν στη Γαλλία…

     Και ερχόμαστε στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ( πιο γνωστή σαν Ντόρα ) και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ( πιο γνωστή σαν Κατσέλη). Γνωστή η παροιμία ‘’το πρόβατο που φεύγει από το μαντρί το τρώνε οι λύκοι’’. Ισως αυτή η παροιμία να βγήκε για τους πολιτικούς. Καλά, και ο Καμμένος έφυγε από το μαντρί και δεν τον έφαγαν ( ακόμα) οι λύκοι. Δεν είναι το ίδιο. Και στην Μπακογιάνη αλλα και στην Κατσέλη, υπάρχουν πολλά για τα οποία τις θεωρούν υπεύθυνες ή συνυπεύθυνες το λιγώτερο. Είχαν ενεργή συμμετοχή σε όλα αυτά που μας  έφεραν σε αυτή τη θέση.

     Με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ – ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ τώρα. Όταν έχεις μέσα τον Τρεμόπουλο, με αμφιλεγόμενες ( το λέω ευγενικά ) εθνικές θέσεις, μην περιμένεις χα’ι’ρι. Όμως, δεν βρέθηκε κανένας υπερφίαλος χοντρός να διακηρύξει ότι ‘’δεν θα τους επιτρέψουμε να μπούν στη βουλή’’. Ακόμα και το 2,9%, είναι επικίνδυνο. Το θέμα είναι, εκτιμώ, ότι οι θέσεις τους σε οικολογικά θέματα είναι αξιόλογες. Ας μην είχαν Τρεμόπουλο. ( Μακεδόνες είμαστε…)

     Μέχρι το ‘’32’’, υπάρχουν και πολλά ‘’ανθυποκομματίδια’’ χωρίς να χρειάζεται να τα μνημονεύσουμε.
Όλα μαζί, όμως είναι το 18-20% των χτεσινών ψήφων. Πρώτο κόμμα, δηλαδή. Οι θέσεις τους ‘’ρουκουμούκου’’.

     Θα σταθώ στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Με το 0,6%, μπορεί να χαρακτηρίσουμε την παρουσία του συμβολική. Πρέπει όμως, να λάβουμε υπόψη την παντελή αγνόηση και απαξίωσή του από τα ‘’έγκριτα’’ ΜΜΕ μας. Δεν πειράζει, όμως, πρώτη φορά ήταν. Κάθε αρχή και δύσκολη. Το μήνυμα πάντως, το έδωσε. Το πήραν αυτοί που έπρεπε ?

    Και τι γίνεται τώρα ?
    Φυσικά, αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν γίνεται από κανένα.
    Οι μόνες πιθανές,εκ πρώτης όψεως συνεργασίες είναι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός βουλευτών, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
    Και οι δύο, μοιάζουν με άνομους γάμους, που εμπεριέχουν τα στοιχεία της καταστροφής.
    Άκουσα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μα γίνεται ? Το 70% ψήφισε κατά του μνημονίου, μπορείνα κάνει μνημονιακή κυβέρνηση ? Γιατί αυτό εννοούν.
    Άκουσα για κυβέρνηση τεχνοκρατών. Την άποψή μου, την δημοσίευσα. Χειρότερη λύση, δεν υπάρχει.
    Και τώρα τι γίνεται ?
    Έγινε αυτό που οι ψυχροί υπολογισμοί έλεγαν. Λοιπόν,

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ